друкувати


Тернопіль вимагає вибачень від Польщі за етнічні чистки українців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-19 02:48:05
Тернопільська обласна порада закликала президента Віктора Ющенка і Верховну раду отримати вибачення від Польщі за етнічні чистки українців, що проводилися в роки Другої світової війни.

У прийнятому тернопільськими депутатами зверненні говориться, що останнім часом в Польщі "ведеться справжня антиукраїнська істерія". У країні закрита єдина україномовна телепрограма, учасників українського велопробігу "Європейськими стежками Степана Бандери" не пустили на польську територію.

15 липня польський Сейм прийняв постанову "Про трагічну долю поляків на Східних Кресах". У цьому документі українські націоналісти звинувачені в проведеної в роки війни етнічному чищенню поляків.

На думку депутатів тернопільської облради, геноцидом, навпаки, є зроблені в 40-і роки дії польської Армії Краєвої проти українців. Сучасна Польща, як вважають депутати, повинна за ці дії вибачитися.

Йдеться про події на Волині, поділеній між Польщею і Україною. Під час війни українські націоналісти, які "вели боротьбу проти польських окупантів", убили 60 тисяч поляків. У відповідь Польща в 1947 році провела операцію "Вісла", в ході якої із земель Волині були виселені десятки тисяч українців, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі