друкувати


Культурно-мистецький центр "Є" – Тарасу Мельничуку присвячується

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-17 02:13:49
20 серпня у Культурно-мистецькому центрі "Є" (4 поверх) відбудеться вечір пам’яті відомого українського поета, лауреата Шевченківської премії Тараса Мельничука, присвячений сімдесятиріччю з дня народження. Початок – 18 година.

Спогадами про Тараса Мельничука цього вечора ділитимуться Василь Герасим’юк, Євген Баран, Михайло Андрусяк, Галина Турелик, Василь Рябий, Степан Процюк, Святослав Кут, Марія Вайно, Дмитро Курищук, Володимир Єшкілєв та інші.

Учасники молодіжного мистецького угрупування "Люди з вагітними головами" декламуватимуть вірші поета та виконуватимуть пісні на його тексти.

Коротка біографія. Мельничук Тарас Юрійович народився 20 серпня 1939 року в селі Уторопи Косівського району Івано-Франківської області. Після закінчення десятирічки працював коректором районної газети "Радянська Гуцульщина", далі — в Комі АРСР лісорубом, валовідбійником на Донбасі, служив у лавах Радянської армії. 1958 року вступає до Чернівецького держуніверситету. На третьому курсі покидає навчання, їде по комсомольській путівці на будівництво Криворізького гірничо-збагачувального комбінату, далі — впродовж двох років працює теслею на будовах Красноярського краю. 1964 року знову поновлюється в університеті, з якого через півтора року за вільнодумство відраховують. Після цього працює в редакціях районних газет Глибокої, Хотина, Косова, Верховини та Івано-Франківську. 1967 року у видавництві "Карпати" виходить перша збірка віршів "Несімо любов планеті". У 1967 році вступає на заочне відділення Московського літературного інституту. Здає рукопис збірки віршів "Чага" у видавництва "Карпати" і "Радянський письменник", що стало причиною його арешту 24 січня 1972 року під час масового ув'язнення української інтелігенції. Відбував покару в Пермських таборах, звідки вийшов на волю в березні 1975 року. Перебував під наглядом органів безпеки. У квітні 1979 року за "вчинення опору працівникові міліції", а насправді за антирадянську діяльність арештований на 4 роки. Далі — кілька років адміністративного нагляду, поневіряння в пошуках роботи. 1982 року в Торонто виходить збірка віршів "Із-за ґрат". 1990 року — "Строфи із Голгофи" (Великобританія) та "Князь роси" (Київ, видавництво "Молодь"). За книжку "Князь роси" 1992 року удостоєний Державної премії України імені Тараса Шевченка. Збірка поезій "Чага" побачила світ у Коломийській друкарні ім. Романа Шухевича 1994 року завдяки її директору Михайлові Андрусяку. Останні роки прожив у Коломиї. Відійшов у вічність 29 березня 1995 року. Похований на місці колишнього рідного обійстя в Уторопах.

Наша адреса: м.Івано-Франківськ, вул.Незалежності, 31. Телефон: 8 (0342) 722920, 722902.


Обговорити на форумі