друкувати


День археолога: Копали, копаємо і будемо копати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-15 12:22:58
Сьогодні День археолога. Це свято відзначають у всьому світі. В Україні на державному рівні почали святкувати тільки минулого року. 6 серпня 2008 Віктор Ющенко видав Указ "Про День археолога". Цього дня всіх новачків посвячують в археологи за певними традиціями.

За словами харківських студентів з університету імені Каразіна, цей день стає для них пам’ятним. Тих, хто хоче влитися в ряди археологів примушують повзати на колінах, долаючи різні перешкоди, при цьому відповідаючи на різні запитання про історію та археологію. Згодом кандидати в археологи виконують різні смішні завдання: вимазуються в болоті, жартівливо б’ються спальниками, а дівчата наносять на себе "земляний макіяж", який від тепер стане для них стане замінником справжнього. Доведеться новачкам їсти і "археологічну" кашу та пити "археологічне вино", які також зроблені із домішками землі, трави та коників-стрибунців. Після усіх випробувань археологи дають клятву та отримують як "документ" шматочок якоїсь не особливо цінної викопаної речі.

А на Заході України, у Львові День археолога відзначатимуть 17 серпня, на одній із вулиць міста, де цього річ відбувалися археологічні розкопки. У програмі свята презентація та виставка результатів археологічних досліджень у Львові у літній сезон 2009 року; художня акція "Народження цивілізації – пошук цивілізації" авторства Андрія Черкашина. Усі, хто прийде у цей день на вулицю Федорова, матиме можливість поспілкуватися з відомими львівськими археологами, дізнатися про їхні останні наукові досягнення.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі