друкувати


На Прикарпатті припинили виробляти цукор

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-15 09:53:11
Ще сім років тому цукровий буряк в Україні вирощували на площі понад мільйон гектарів. У 2009-му цією культурою зайнято всього 327 тис. га. За даними Міністерства аграрної політики України, через надлишок цукру на внутрішньому ринку та відсутність іноземних покупців, підприємства галузі опинилися в скрутній ситуації.

Прикарпатські селяни відмовляються вирощувати цукровий буряк через збитковість.

Ще кілька років тому керівник агрофірми на Городенківщині Іван Приймак був одним із передових фермерів області, які вирощували цукровий буряк. Тепер, жартує господар, забув, як виглядає ця рослина. Основну ставку підприємство зробило на зернові та ріпак — невибагливі і прибуткові культури.

"Був такий момент, що я не знав, як за кілограм цукру купити два літри пального, — розповідає пан Приймак. — Цукор коштував 2,30, а літр солярки коштував 5–6 гривень. Зрозумійте — такі розтрати ніхто не буде нести собі в збиток".

Городенківський район називають житницею Прикарпаття. Колись цукровим буряком тут засіювали 5 тисяч гектарів. Тепер розміри солодких полів зменшилися в 50 разів. Ними володіють лише кілька господарств, зокрема фермерське господарство "Поточище". Але і тут цукровий буряк вирощують не на продаж.

"Щоб мати цукор для своїх людей, для своїх столових, — говорить агроном фермерського господарства Володимир Баскевич, — цукор так само постачаємо в дитячий садок і в школу, що знаходиться в селі".

Скорочення посівів цукрового буряку потягнуло за собою закриття цукрових заводів. На Івано-Франківщині вже немає жодного підприємства з переробки солодких коренів. Останнє закрилося в Городенці кілька років тому.

"Основна причина, чому наш завод не працює — це дисбаланс у ціновій політиці на вирощування і переробку цукрового буряка, — запевняє начальник управління сільського господарства Городенківської РДА Василь Савіцький. — Стало економічно невигідно займатися вирощуванням цукрового буряка".

Якщо би комусь заманулося відновити виробництво на заводі, довелося б знайти кошти на його реконструкцію, але найголовніше — мати достатньо сировини. На один сезон роботи заводу треба щонайменше 160 тисяч тонн цукрового буряка. А цього року, попри державну підтримку, в районі планують зібрати лише третину цих обсягів, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі