друкувати


Чи не згорить на полі хліб?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-14 01:08:42
Кінець літа для хліборобів - найгарячіша пора. Ніколи вгору глянути і прикарпатським аграріям. Адже від того, як зібрано та збережено врожай, залежить, чи буде в державі, у кожного з нас на столі протягом року якісний та доступний за ціною хліб.

Найпідступніший ворог нового врожаю – вогонь. Саме він за декілька хвилин здатен перетворити на попіл плоди праці сотень рук. А контроль за тим, як насправді виконуються правила пожежної безпеки у місцях збереження нового врожаю, здійснюють працівники державного пожежного нагляду Головного управління МНС в Івано-Франківській області. Минулого тижня такі контрольні перевірки були проведені у аграрних господарствах Тлумацького та Городенківського районів, повідомляє центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

Результати перевірок і потішили, і засмутили.

Як хороший можна охарактеризувати стан із протипожежним захистом у господарстві "Штернагро" на Тлумаччині. Уся техніка, котра працює на ланах цієї фірми, - новісінька, до того ж забезпечена захисними пристроями та засобами гасіння пожежі. Урожай, вирощений тут, - а це пшениця, ячмінь, кукурудза та ріпаки - зберігається у трьох величезних ангарах. На кожному – укомплектований пожежний щит. Іноземний інвестор вклав у це підприємство чимало коштів. Значна їх частина пішла саме на забезпечення пожежної безпеки.

І напрацювання, і недопрацювання з точки зору пожежної безпеки виявили МНСники, перевіряючи зернотоки у Городенківському районі. Цей опільський край здавна славився своїми хліборобськими традиціями. За високоефективну працю у галузі сільського господарства Городенківщина ось уже п’ятий рік поспіль нагороджується спеціальними дипломами від облдержадміністрації. У період жнив зусилля районної влади та місцевих МНСників спрямовані на те, щоб плоди важкої селянської праці не знищив вогонь.

Дочірнє підприємство "Обрій" працює на Городенківщині з 2000-го року і належить до тих 78 господарств району, котрі займаються вирощуванням зернових. Щоб не допустити "червоного півня" на свій тік та склади, адміністрація підприємства уже вжила певних заходів.

На жаль, щодо протипожежного захисту у підприємстві "Обрій" існують певні упущення, деякі з них – суттєві: будівлі складів та допоміжних приміщень не обладнані автоматичною пожежною сигналізацією, дерев’яні конструкції горищ споруд не оброблені вогнетривким розчином, автомобільна техніка, задіяна для перевезення зерна територією господарства, не забезпечена вогнегасниками.

Не обійшлося без недоліків і у Городенківській агрофірмі "Вільхівці". Пожежна сигналізація у всіх восьми складських приміщеннях, що належать цьому господарству, давно застаріла, електрична апаратура на щитах керування агрегатами потребує ремонту, пожежні щити розкомплектовані. А між тим, купити звичайнісінькі лопати та вогнегасники здається цілком можливим для підприємства, котре не лише саме виробляє, а й надає іншим агрофірмам послуги зі зберігання, очистки та сушки зерна. То що це – безвідповідальність чи звичайнісінька скупість? А скільки збитків зазнають господарі у випадку пожежі? Про це, на жаль, завжди чомусь думається в останню чергу.

Все ж хочеться вірити, що всі недоліки на підприємствах будуть усунені, а врожай збереться та збережеться без втрат. Адже саме літо зиму годує.

Обговорити на форумі