друкувати


Виробництво молока знижується

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-12 04:50:22
На початку серпня молоко від сільгосппідприємств на переробку надходило в середньому за ціною від 1,80 до 2,38 грн./кг (базис, вищий ґатунок). "При цьому, спостерігалося незначне підвищення закупівель цін на молоко по окремим молокопереробним компаніям центральних, східних та північних регіонів. – повідомляє експерт аграрних ринків УКАБ Інна Ільєнко, посилаючись на результати останнього "Моніторинг ринку молока УКАБ". - В західних же регіонах, де спостерігаються найнижчі середні закупівельні ціни, станом на початок серпня у порівнянні з кінцем липня, ціни на молоко як вищого, так і першого, другого ґатунку залишалися незмінними."

Незначне підвищення цін на молоко пов’язане зі початком зниження об’ємів його виробництва, в першу чергу в господарствах населення, але й в незначній мірі в сільгосппідприємствах.

Варто відзначити, що і надалі спостерігається суттєве зниження об’ємів виробництва молочної продукції, що по окремим позиціям за січень-червень 2009 по відношенню до відповідного періоду попереднього року досягло більш, ніж 40% (казеїн, молоко та вершки сухі), 9% (молоко оброблене рідке, продукти кисломолочні) та в середньому 8% по сирам всіх видів. Крім того, суттєво зменшилися обсяги роздрібного товарообігу підприємств торгівлі та ресторанного господарства. Так в середньому цей показник по Україні за січень-травень 2009 року у порівнянні до відповідного періоду попереднього року становив 80,5%. При цьому, по деяким областям зниження у вартісному вимірі досягало майже 25%.

Окрім зниження обсягів торгівлі, виробництва молочних продуктів, спостерігається і подальше незначне зниження цін, зокрема, на молоко, сир і м’який сир, на масло у липні ціни знизились на 1,2%, 2% та 1% відповідно. У червні ж зниження на ці види продукції становило близько 3%, 1,2% та 1% відповідно.

Таким чином, зважаючи на подальше зниження як і виробництва, так і споживання молочних продуктів, підвищувати закупівельні ціни на молоко на сьогоднішній день собі зможуть дозволити лише окремі потужні молокопереробні компанії, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі