друкувати


Через американського шкідника українську вантажівку не пустили в РФ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-12 04:46:52
На російсько-українському кордоні інспектори Россільгоспнагляду не пропустили на територію країни українську вантажівку, на радіаторі якої виявили розчавленого метелика.

Це був небезпечний шкідник - американський білий метелик. Інцидент відбувся наприкінці минулого тижня, але інформація про нього надійшла тільки у вівторок, передає прес-секретарь управління Россільгоспнагляду у Ростовській області Юлія Трофімова.

"Інспектор фітонагляду пункту пропуску "Матвєєв Курган" під час фітосанітарного огляду вантажного автомобіля Scania з України виявив на сітці радіатора екземпляр небезпечного карантинного шкідника рослин - американського білого метелика. В'їзд автомобіля було заборонено, і його відправили назад на територію України", - розповіла Трофімова.

Заступник керівника фітосанітарного нагляду Управління Россільгоспнагляду у Ростовській області Генадій Гречишкін пояснив, що цей шкідник в основному вражає плодові дерева.

"Шкоду сільському господарству приносять її гусениці, які розповзаються по всьому дереву і з'їдають все листя. Дерево йде в зиму непідготовленим, без запасу поживних речовин, підмерзає і гине до весни", - розповів Гречишкін.

Цього року в Ростовській області вдалося не допустити жодного спалаху поширення цього шкідника, а в Україні такі спалахи були, каже чиновник.

"Зрозуміло, що цей автомобіль був в зоні поширення шкідника, а гусениця може заповзти в будь-які частини автомобіля і там обернутися в лялечку, тому при виявленні будь-яких форм життєдіяльності карантинних об'єктів ми ухвалюємо рішення не пропускати транспортні засоби", - пояснив Гречишкін, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі