друкувати


Чорнобильським протистоянням ні кінця, ні краю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-12 03:32:06
Зважаючи на протести інвалідів-чорнобильців вчора в облдержадміністрації відбувся круглий стіл з питань дотримання Конституції України, Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Очікуваних міністра праці і соціальної політики Людмили Денисової та голови правління Пенсійного фонду України Олександра Зарудного не було. Проте на зустріч прийшли представники місцевої влади, заступники голів ОДА й облради Василь Гладій та Зіновій Береговський і директор Департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного Фонду України В.Машкін та члени обласних організацій "Союз Чорнобиль України" й благодійного фонду "Дітям Чорнобиля". Під час круглого столу говорили про невиплати належних їм пенсій, коштів на оздоровлення дітей, а також обговорили заходи з нагоди 25-річчя з дня аварії на ЧАЕС.

"Місцева влада робить все, від неї залежне, аби допомогти чорнобильцям, - каже заступник голови ОДА Василь Гладій. – Одне є такі питання, які на місцевому рівні вирішити не можливо. Це стосується внесення змін до закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". І це вже компетенція Верховної Ради та Кабміну". Єдине що можуть зробити в області це написати відповідні звернення, які б пришвидшили цю процедуру виконання судових рішень щодо чорнобильських виплат. Також представники влади і чорнобильці домовилися, що на Прикарпатті будуть проведені перевірки виконання судових рішень, які вступили в законну силу.

У час коли тривав круглий стіл, учасники організації "Спілка Чорнобиль", очолюваної вже відомим Нестором Мартинцем влаштували під стінами ОДА голодне голодування. За словами протестувальників, охорона адміністративного будинку, їх просто не впустили на зустріч за владою. Ті, що брали участь у розмові, на думку пана Мартинця, не будуть розповідати про дійсний стан справ і своїми діями чинять провокації. Отож шість членів організації голодуватимуть на знак протесту, допоки не будуть виконані рішення судів.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі