друкувати


"УкрПолбат": І воювати, і водогін ремонтувати

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-12 02:36:53
Військовослужбовці національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної тактичної групи "Еast" сил КФОР у Косовому, крім виконанням планових завдань, пов’язаних з патрулюванням зони відповідальності, організовують та забезпечують проведення заходів зі створення комфортних та безпечних умов життя для мешканців муніципалітету Штрпце.

На сьогодні у цьому сербському анклаві через зношеність інженерної мережі склалася складна ситуація з водопостачанням. Одна з найпроблемніших ділянок водогону – це місце, де труба водогону проходить дном річки в районі дамби на південно-західній околиці Штрпце. Саме тут через пошкодження труби вода з гірської річки потрапляє в систему водопостачання та знижує її якість і унеможливлює вживання водопровідної води як питної, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Інформацію про низьку якість питної води підтверджують також українські військові медики, які спираючись на дані лабораторних досліджень, наголошують, що питна вода у Штрпце непридатна для вживання. У квітні поточного року українські офіцери з секції зв’язків з місцевим населенням разом зі своїми американськими колегами зі складу секції G-9 багатонаціональної тактичної групи "Еast" сил КФОР на чолі з майором Робертом Хоулом провели оцінку стану водопроводу, який забезпечує питною водою центр муніципалітету. Офіцери оглянули проблемну ділянку водогону та визначилися з обсягом робіт з його відновлення та підготували відповідні пропозиції, які після фінансового обґрунтування та погодження мали бути реалізовані.

Пізніше відповідні розрахунки були зроблені українськими офіцерами за допомогою американських та місцевих інженерів і трансформовані в проект реконструкції об’єкту. Проект, вартість якого оцінена у 7,5 тисяч євро, цими днями реалізується за допомогою фахівців фірми "Lesna Alu Plast" з міста Гниляни, яка виграла тендер на проведення робіт. Як зазначив інженер проекту Бекір Мехметі, реконструкція водогону буде завершена до 14 серпня поточного року.

Слід зазначити, що ремонт водогону - це один з шести проектів, розроблених українськими миротворцями "УкрПолбату" 12-ї ротації. П’ять проектів, спрямованих на покращання рівня життя мешканців муніципалітету Штрпце на загальну суму близько 147 тисяч євро, ще чекають на реалізацію. Це, зокрема, плани щодо ремонту даху середньої школи муніципалітету та ремонту автомобільних доріг до гірських сіл сербського анклаву.

За словами командира національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" підполковника Володимира Веремчука, вищеназвані гуманітарні проекти – це перспективні напрямки діяльності наших миротворців.

– Вже сьогодні українські офіцери з секції зв’язків з місцевим населенням довели до логічного завершення реалізацію проекту з реконструкції водогону, який забезпечує питною водою двотисячне містечко Штрпце, – зазначив підполковник Володимир Веремчук. – Це черговий крок, спрямований на реальне підвищення безпеки мешканців регіону, зроблений за безпосередньої участі українських миротворців.

Обговорити на форумі