друкувати


Не забули про жертв комуни

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-12 10:58:05
В урочищі Дем’янів Лаз, що біля Івано-Франківська, цього тижня розпочалися роботи по впорядкуванню, ремонту та реконструкції місць поховань жертв комуністичного режиму 1930-1940-их років.

Незабаром святкуватимуть 20-річчя від початку перших розкопок тут. 12 жовтня передбачено відкриття оновленого меморіального комплексу. Історики кажуть, що Дем’янів Лаз один із не багатьох комплексів на території колишнього Радянського Союзу, де у 1989 році, під час розкопок, було виявлені добре збережені документи при невинно вбитих. Таким чином довелося встановити прізвища багатьох тут закатованих, повідомити рідним та належно поховати. Чимало з цих нещасних отримали різні терміни ув’язнення, а були просто розстріляні, навіть не за присудженими їм вироками.

А на засіданні спеціального комітету з відзначення цієї сумної дати, що відбулося в обласній раді, мовилося про перспективу відкриття тут туристичного маршруту. Хоча він буде специфічним, не схожим на інші, розважальні. Але треба пам’ятати і про своїх героїв, і про звірства радянсько-комуністичного режиму. Також тут працюватимуть студенти та науковці, які, напевно, напишуть не одну працю про ті страшні часи.

Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі