друкувати


Прикарпаття: Річниця трагедії біля "Марини"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-11 11:18:40
В вісімнадцяте в селі Лужки Долинського району було проведено патріотичну акцію "Марино – 2009" по вшануванню пам’яті повстанців, які в 1946 р. героїчно віддали життя за волю України.

Щорічно, з перших днів здобуття Незалежності, громада села Лужок запрошує гостей, щоб віддати шану загиблим в урочищі Марина, повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

То ж і цього року проведено віче пам’яті.

На цвинтарі, де було перепоховано останки загиблих відправлено панахиду. Відбулося віче.

Історична довідка: Грудень 1946-го... Вечоріло. По дорозі з Слободи Болехівської до Лужок під охороною підводою везли важко пораненого повстанця. Проминувши центр села, обоз зупинився в одній з осель на окраїні. Далі дороги вже не було. Звідси раненого повстанця мали доправити в шпиталь Українського Червоного Хреста, що був розташований за чотири-п’ять кілометрів, в урочищі Марина. Після короткого відпочинку було прийнято рішення рухатись далі. На жаль, сексот зумів вчасно повідомити більшовиків, і з розташованого в Болехові гарнізону карателів було вислано погоню. На світанку більшовикам вдалося виявити і оточити повстанську шпитальню, в якій разом з раненими, охороною та медперсоналом знаходилось близько 40 осіб.

Обговорити на форумі