друкувати


Лемківський дар від нині вже прикарпатців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-11 11:10:13
У польському селі Тилява неподалік містечка Дукля, що на Лемківщині (Польща) на місці колишньої православної церкви звели й освятили каплицю Різдва Матері Божої. Збудували святиню на кошти колишніх мешканців села, яких було депортовано в Україну. Про це повідомили учасники дійства, колишні мешканці села Тилява, які зараз проживають на Івано-Франківщині.

Дерев’яну церкву після виселення лемків було розібрано, а пагорб, де вона стояла, заріс чагарниками та дикими травами. Засновник музею-скансену лемківської культури із сусіднього села Зиндранова Теодор Гоч подав ідею спорудити на місці храму каплицю-пам’ятник. Цю ідею підтримали згодом і духовенство, і миряни. До попередніх своїх пожертв на будівництво тепер уже прикарпатці додали гарні дарунки "своїй" каплиці: образи, хрести, обруси на престіл, штучні квіти.

Здійснили посвячення православної каплиці та відправили святу Літургію Архієпископ Черемиський і Новосанчівський Адам Дубец, Єпископ Горлицький Пасій (Мартинюк), а також біля 15 священиків, зокрема і о. Юліан Феленчак, який безпосередньо займався спорудженням каплиці. Скромно стояло позаду поважного віку лемківське подружжя – Василь і Олена Голюти, хоч добра справа почалася саме з них – ці мешканці Тиляви подарували для каплиці свою ділянку землі. Повертались тилівці до свого Івано-Франківська з радістю, з наснагою, з почуттям виконаного обов’язку – і на зворотній дорозі постановили собі, що ще не раз приїдуть у Тиляву – до рідних гір, до могил предків.

Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі