друкувати


Через надбавку на імпорт Україна втратила 500 мільйонів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-10 05:50:35
Через введення надбавки на імпорт, яку вже засудила Світова організація торгівлі, до України припинили завозити цілу низку товарів. За півроку дії 13%-ї надбавки до ввізних мит на імпорт України втратила близько 0,5 мільярда гривень. Про це заявив голова Держмитниці Анатолій Макаренко.

"Фактично припинився імпорт товарів, зокрема легкових автомобілів. У січні-липні було ввезено всього 37,4 тисячі автомобілів, тоді як за аналогічний період 2008 року – 225,2 тисячі. Падіння в шість разів. У першій половині 2008 року частка надходжень до бюджету від імпортних легкових автомобілів становила 12,7%, в поточному році – 4,1%", - розповів головний митник України.

"Така ж ситуація з холодильниками. За 7 місяців в країну їх було імпортовано 223 тисячі, а за цей же період минулого року – 1,02 мільйона. І якщо в 2008 році до бюджету від цих операцій надійшло 310 мільйонів гривень, то в поточному – тільки 104 мільйон гривень. Причина не тільки в надбавці до мит, але, підкреслюю, ефект для бюджету – негативний", - також наголосив Макаренко.

Він повідомив, що протягом семи останніх місяців імпорт за вагою скоротився на 47%, а в доларовому еквіваленті - на 58%.

"У цих умовах ми стараємося максимально ефективно використовувати базу оподаткування. Дійсно, певні ризики є. Ціни на основні сировинні товари, такі як нафта, руда, нафтопродукти, знизилися практично вдвічі, імпорт промислових товарів скоротився на 44%, засобів виробництва – в 3 рази. Всі ці чинники викликані світовою економічною кризою й істотною зміною структури імпорту на користь менш податкомістких і сировинних товарів", - зазначив Макаренко.

Він також звернув увагу, що крім падіння обсягів імпорту, зараз відзначається істотний перерозподіл по тарифних коридорах на користь товарів із середньою ставкою мита – 5-10%. Практично припинився імпорт товарів зі ставкою більше 21%. Крім того, спостерігається зростання питомої ваги імпорту товарів з нульовою ставкою мита – з 45% до 51%.

"Але я бачу і позитивні зміни в порівнянні з початком року – падіння імпорту зупинилося, ситуація починає стабілізуватися. У липні ми навіть відзначили позитивну динаміку зростання податкомісткого імпорту", - додав Макаренко. Голова Держмитниці уточнив, що протягом семи місяців 2009 року його відомство перерахувало до держбюджету 44,6 мільярда гривень.

Нагадаємо, 4 лютого Верховна рада ухвалила закон про запровадження додаткового тимчасового мита на імпортні товари (крім товарів критичного імпорту) в розмірі 13%. Закон було ухвалено задля боротьби з погіршенням платіжного балансу України. 20 лютого документ підписав президент Віктор Ющенко.

18 березня Кабінет міністрів скасував дію 13-відсоткової надбавки для всіх імпортних товарів, окрім холодильників і автомобілів. Втім, наприкінці червня Конституційний суд вирішив, що уряд не має повноважень міняти митні ставки на імпорт. Це рішення означало повернення 13%-ї надбавки.

3 серпня Генеральна рада Світової організації торгівлі засудила українські надбавки на імпорт. Згідно з рішенням Генради, Україна зобов'язалася до 7 вересня скасувати заходи, що застосовуються стосовно щодо холодильників і автомобілів, які експортуються, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі