друкувати


Українці Канади просять присвоїти Бандері звання Героя України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-10 03:53:36
Наприкінці минулого тижня низка зарубіжних об'єднань українців, перш за все канадських, звернулися до президента Віктора Ющенка з проханням присвоїти посмертне звання Героя України керівникові ОУН.

У п'ятницю Ліга українців Канади повідомила, що надіслала на адресу президента України Віктора Ющенка відкритий лист з проханням присвоїти посмертне звання Героя України колишньому керівникові Організації українських націоналістів (ОУН) Степану Бандері. Цей документ підписали, зокрема, Ліга українців Канади, Ліга українок Канади, Союз української молоді Канади і Товариство колишніх воїнів УПА (Українській повстанській армії) в Канаді.

У листі представників канадської діаспори, зокрема, говориться: "Переконані, що знаковим кроком на шляху відновлення історичної справедливості і правди про Степана Бандеру і про визвольну боротьбу ОУН-УПА, яку він очолював, було б рішення удостоїти його високого державного звання Героя України".

Автори звернення нагадують, що 2009 року виповнюється 100 років з дня народження і 50 років - з дня загибелі Степана Бандери, що може стати приводом для підписання президентом відповідного указу.

Журналістам поки не вдалося отримати коментар секретаріату президента про можливість присвоєння лідерові ОУН звання Героя України.

Тим часом слід нагадати, що Віктор Ющенко неодноразово говорив про важливу роль Степана Бандери в історії країни: "Наш обов'язок - зробити все, щоб розвіяти туман обману і незнання навколо особи Бандери", - заявив, зокрема, президент з нагоди 100-річчя з дня народження лідера ОУН.

Крім того, 12 жовтня 2007 року Ющенка підписав указ про присвоєння звання Героя України командирові УПА Роману Шухевичу. Президент неодноразово заявляв, що вважає Романа Шухевича вірним прихильником незалежності України і має намір продовжувати реабілітацію учасників визвольного руху XX століття.

- У діях президента повинна бути логіка, - відзначає у зв'язку з цим лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок.- Президент присвоїв звання Героя України Роману Шухевичу, який був підпорядкований Бандері. Значить, прохання про нагородження самого Бандери, лідера ОУН-УПА, він теж не повинен проігнорувати.

Ідея привласнення Степану Бандері звання Героя України викликала суперечливі думки серед українських політиків. Лідер кримських комуністів, народний депутат Леонід Грач назвав цю ініціативу "антиукраїнської".

- Якщо це відбудеться, то буде щонайпотужніший суспільний вибух, - упевнений Грак.

- Якщо президент зробить чергову дурість і ухвалить таке рішення, це тільки підсилить розкол в суспільстві на прихильників і супротивників Бандери, - вважає народний депутат Олена Бондаренко (Партія регіонів).- До того ж автори звернення, зарубіжні українці - не громадяни України, вони не мають права впливати на політичні процеси усередині нашої країни.

Втім, мотивом для ухвалення рішення про привласнення Степану Бандері високого звання можуть стати звернення не тільки канадських, але і українських громадян.

- Ми вже направили в адресу президента аналогічне звернення (про присвоєння звання Героя України Степану Бандері). До того ж в кінці минулого року за нашою ініціативою на сесіях декількох рад були прийняті офіційні звернення до президента про це, - заявив Тягнибок. Він також додав, що президентові слід було підписати указ про привласнення лідерові ОУН високого звання ще в минулому році, напередодні його ювілею.

Не дивлячись на різні оцінки ініціативи діаспори, представники різних політичних сил припускають, що Віктор Ющенко може підписати відповідний указ найближчими місяцями - до дня незалежності або до роковин загибелі Степана Бандери (15 жовтня).

- Я навіть не виключаю, що звернення канадської діаспори було направлене за ініціативою дружини Віктора Ющенка, - відзначив Леонід Грач.

- Президент робить те, що йому політично вигідно. А зараз, коли Ющенко знову почав активно загравати з національно-патріотичним електоратом, ухвалення цього рішення стає цілком реальним, - вважає Олег Тягнибок, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі