друкувати


В Карпатах знайдено останки 46 військовослужбовців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-10 12:26:58
У суботу 8 серпня завершилася двотижнева археологічно-пошукова експедиція студентів історичного факультету Львівського Національного університету ім. І. Франка та фахівців комунального підприємства Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій "Доля".

Нагадаємо, що археологічні роботи було розпочато у липні цього року в Сколівських Бескидах на горі Татарівка поблизу селища Нижня Рожанка Сколівського району Львівської області з метою пошуку невідомих "санітарних поховань" військовослужбовців армій Австро-Угорщини та Російської імперії, які загинули у районі цієї вершини в лютому-березні 1915 року під час Карпатської операції російської армії. Очолював експедицію кандидат історичних наук Ярослав Онищук.

Для студентів-істориків цей вихід у гори став важливим елементом навчальної практики з археології. Слід додати що у рамках волонтерської допомоги у розкопках також брали участь курсанти Львівського інституту Сухопутних військ.

Впродовж археологічних робіт, які проводились у важких умовах високогір’я, в понад 20 ямах на схилах Татарівки було знайдено останки 46 вояків. Про те, що у санітарних похованнях перебували тіла солдатів двох імперій свідчить аналіз знайдених особистих речей та військової амуніції. Зокрема натільних хрестиків, кокард, блях від поясних ременів, фрагментів одностроїв – погон та ґудзиків тощо.

На жаль, вказати точну кількість росіян та австро-угорців зараз не можливо – частина останків перебувала у поганому стані через вплив природних факторів, або ж від втручання"чорних копачів". Для отримання більш детальної інформації необхідне додаткове вивчення знахідок. – розповів Ярослав Онищук.

Завдяки сприянню органів місцевої влади, для гідного поховання останків військовослужбовців було виділено місце на новому міському цвинтарі у місті Сколе. Урочиста церемонія поховання відбулася у суботу 8 серпня. Останки воїнів було складено у три спеціально виготовлених труни. Священики основних християнських релігійних конфесій відслужили над ними поминальний молебен. На церемонії були присутні представники місцевої влади, Генконсульства РФ, голова Державної міжвідомчої комісії з питань вшанування пам’яті жертв війни і політичних репресій Святослав Шеремета.

Ми зробили, беззаперечно, добру справу. Адже кожен загиблий солдат має останнє право – бути гідно похованим. Сприяти цьому – наш обов’язок людини, християнина та громадян цивілізованої держави. – повідомив керівник експедиції Я. Онищук.

Автор: Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, майор, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)
Обговорити на форумі