друкувати


Київ позбавляють фінального матчу Євро-2012

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-07 03:16:59
У рамках підготовки до проведення фінальної частини Євро-2012 УЄФА ухвалив рішення розмістити у Варшаві Міжнародний центр, який вестиме трансляцію матчів першості. Це рішення є непрямим підтвердженням того, що фінальний матч турніру відбудеться саме там, а не в Києві, пише Коммерсант-Украина.

У середу пізно ввечері державне інформаційне агентство Укрінформ повідомило, що виконком УЄФА ухвалив рішення розмістити у Варшаві Міжнародний центр (International Broadcasting Center, IBC) на час проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Він буде розташований на території виставкового центру Expo XXI.

Коментуючи рішення УЄФА, у Федерації футболу Польщі заявили, що вибір між Києвом і Варшавою було зроблено на користь польської столиці з тієї причини, що вона ближче до європейських столиць, а це "сприятиме коротшому часу авіаперельотів і регулярнішому авіасполученню з іншими країнами континенту".

Крім того, в УЄФА звернули увагу на те, що Польща входить до Євросоюзу, а це дозволить усунути труднощі при перетині кордонів персоналом IBC і перевезенні необхідного устаткування. Тим часом розміщення IBC у Варшаві фактично означає, що фінальний матч Євро-2012, який раніше планувалося провести в Україні, відбудеться в Польщі.

IBC - це комплекс апаратури, призначеної для забезпечення прямої трансляції футбольних матчів. Як відомо, за всю історію UEFA було всього два Чемпіонати Європи з футболу, проведення яких розділили між собою дві держави. Євро-2000 приймали Бельгія і Голландія, а Євро-2008 - Швейцарія й Австрія.

В обох випадках розташування центру безпосередньо залежало від того, в якому місті проводився фінальний матч. Так, у 2000 році IBC розмістили в Роттердамі (Голландія), а в 2008 році - у столиці Австрії Відні. Там же відбулися фінальні матчі чемпіонатів Європи.

"Як правило, місце розташування Міжнародного центру збігається з місцем проведення фіналу, - розповів директор департаменту телебачення і радіомовлення Держкомтелерадіо Сергій Абрамов. - Коли ми отримали інформацію про розміщення IBC у Польщі, то відразу вирішили, що фінал проводитимуть у Варшаві. Формально так і має бути".

Разом із тим у Держкомтелерадіо підкреслюють: УЄФА поки не підтверджує, що фінал чемпіонату відбудеться не в Києві.

"Сьогодні вранці ми звернулися до представників УЄФА в Україні. Рішення поки немає, але його мають прийняти в листопаді. Нам дано термін, щоб вирішити всі проблеми щодо інших міст (Донецьк, Львів і Харків - ред.). Те, що Київ братиме участь у чемпіонаті, сумніву не викликає", - заявив Абрамов.

У Федерації футболу України (ФФУ) відмовилися коментувати нову інформацію щодо місця проведення фінального матчу.

"Використовуйте тільки офіційну інформацію, надану УЄФА, - порадив глава прес-служби ФФУ Сергій Васильєв. - До 30 листопада, коли буде затверджений остаточний список міст-учасників Чемпіонату, взагалі не варто обговорювати це питання, тим більше всякого роду провокаційні повідомлення.

Тим часом, неназване джерело видання, обізнане про хід переговорів з УЄФА, вважає, що рішення про розміщення IBC в столиці Польщі не залишає Україні шансів на проведення фінального матчу чемпіонату в Києві.

"Можливо, в UEFA завчасно не хочуть оприлюднювати таку погану для України новину. Втім, поки є якась надія, проте дуже примарна", - зазначило джерело.

Нагадаємо, в ході останньої зустрічі прем'єр-міністрів України і Польщі Юлії Тимошенко і Дональда Туска 10 липня сторони підтвердили проведення фінальної частини Євро-2012 у форматі 4 на 4. Тоді ж прем'єри зробили усні заяви про те, що Чемпіонат приймуть рівна кількість міст з обох боків, а фінальний матч відбудеться в Києві на НСК Олімпійський, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі