друкувати


Україна: Податок на Інтернет з 2010 року?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-06 04:05:04
Народні депутати від фракції БЮТ подали на розгляд парламенту проект закону, яким передбачається введення з 1 січня 2010 року загальнодержавного збору на розвиток театрального мистецтва та кінематографії. БЮТ запропонував новий державний збір: кошти стягуватимуться з компаній, які надають Інтернет-послуги, і віддаватимуться на розвиток мистецтва.

Збір стягуватиметься у вигляді надбавки до вартості послуг Інтернету. Оподаткуванню у розмірі 1% підлягатимуть Інтернет-послуги, у тому числі послуги мобільного Інтернету, а також вартість послуги відео за запитом (VOD).

Крім того, згідно із законопроектом, 5% податків буде збиратися з вартості прокатних свідоцтв, вхідних квитків в театри і кінотеатри, вартості носіїв інформації, які містять фільми (касети, CD, DVD, Blu-ray та інші).

Збір планується стягувати щомісячно. При цьому компанії-суб'єкти оподаткування повинні пройти спеціальну реєстрацію.

Отримані гроші держава планує витрачати на фінансування державного замовлення на постановку театральних спектаклів, документальних і художніх фільмів, а також для субсидування вартості квитків на спектаклі і фільми, зроблені за держзамовленням.

Автором законопроекту є бютівець Сергій Терьохін. Він прогнозує, що в 2010 році впровадження даного збору допоможе акумулювати до бюджету 300 млн. грн.

Для того, щоб зібрати 300 млн. грн., необхідно, щоб від Інтернет-послуг надійшло близько 260 млн. грн. За оцінками аналітиків, обсяги ринку послуг Інтернет-доступу в 2010 році може збільшиться до 3,5 млрд. грн. Так, щоб зібрати 260 млн. грн. необхідно встановити податок на рівні 7,5% від вартості Інтернет-послуг. На сьогоднішній день послуги мобільного Інтернету вже обкладаються 7,5% збором до Пенсійного фонду , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі