друкувати


Європейці забракували українське молоко

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-06 01:50:25
Фахівці генерального директорату з охорони здоров'я та захисту прав споживачів Єврокомісії (SANCO) мають претензії до якості українського молока. Про це заявив голова Держкомітету ветмедицини Петро Вербицький.

За словами Вербицького, у вересні інспектори SANCO повторно проінспектують українські молокопереробні підприємства, які бажають поставляти продукцію на ринок Євросоюзу.

Вони перевірять, чи були усунені зауваження, зроблені ними після інспекції у червні 2008 року.

У 2008 році інспектори SANCO відвідали чотири підприємства - Канівський маслосирозавод (входить до корпорації "Клуб сиру"), Роменський і Менський сирзаводи та Недригайловскій цех (входять у компанію "Мілкіленд").

Вони вивчали всі процеси - від отримання молока в сировинних зонах до виробництва готової продукції.

Після цього в SANCO заявили про проблеми з молочним сировиною в Україні, повідомив Вербицький.

Українські підприємства використовують молоко з бактеріальним осіменінням вищим за допустимі у ЄС норм.

"Деякі виробники молочної сировини, щоб зберегти його (від скисання), додають антибіотик хлорамфенікол (Левоміцетин), що заборонено і українським законодавством", - розповів Вербицький.

Усунути зауваження інспекторів SANCO буде непросто. Для цього Мінагрополітики розробило технічний регламент, яким передбачається дозволити використовувати на підприємствах тільки молоко з бактеріальної запліднення, допустимої в ЄС.

Однак таким вимогам відповідає лише молоко, одержуване від господарствах сільгоспвиробників - а це не більше 30% його обсягу.

"Швидше за все, найближчим часом відповідні європейським стандарти молока в Україні затверджені не будуть, оскільки у цьому випадку буде вилучений з використання великий обсяг тваринницької продукції", - говорить Вербицький.

Остаточний список підприємств, які проінспектує SANCO у вересні, буде затверджений наступного тижня.

"Швидше за все, це буде 8-10 підприємств, у тому числі Білоцерківський молочний комбінат, "Гадячсир", "Дубномолоко", "Менський сир", - прогнозує Вербицький, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі