друкувати


Skype може бути закритий

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-04 03:53:35
Популярний інтернет-сервіс Skype найближчим часом може бути закритий. Міліардам користувачів, можливо, доведеться шукати інший спосіб здійснювати телефонні дзвінки - компанія eBay повідомила що не є власником технології, що використовується в Skype.

До сих пір Skype користувався ліцензією компанії Jotlid, що належить засновникам Skype Нікласу Зенстрему та Януса Фріісу. Однак після того, як у березні eBay подав позов проти Joltid в англійський суд, Joltid зажадав відкликати у Skype ліцензію на використання цієї технології, без чого сама програма Skype стане марною.

Joltid стверджує, що Skype "не може володіти, використовувати або модифікувати певний програмний код" і хоче відкликати ліцензію на підставі порушення патентних прав і правил використання конфіденційної інформації. eBay розкрив частину цього коду в американському суді в декількох патентних спорах, і тим самим порушив ліцензійну угоду, вважає Joltid.

У минулому році eBay повідомив, що, купивши Skype за 3,1 мільярда доларів, так і не зміг інтегрувати його у свій основний бізнес - онлайн-аукціон, і збирається продати його.

А навесні eBay оприлюднила плани про виділення Skype, що приніс їй в останньому кварталі 170 мільйонів доларів виручки, в окрему компанію і проведення IPO у першій половині 2010 року. Тоді ж Зенстрем і Фрііс повідомили, що готові викупити Skype назад. Тепер засновники Skype мають перевагу в переговорах а плани IPO виглядають нереальними, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі