друкувати


Євро-2012 профінансується без Президента

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-04 03:24:58
Кабмін був готовий виділити кошти на підготовку до чемпіонату з бюджету, якщо президент ветує відповідний закон Ради. Уряд виділив на фінансування Євро-2012 гроші з держбюджету.

За словами міністра у справах сім'ї, молоді та спорту Юрія Павленка, відповідну постанову було прийнято Кабміном на останньому засіданні 29 липня.

Члени уряду прийняли постанову про схему цільового фінансування будівництва об'єктів Євро-2012 з держбюджету у випадку, якщо президент ветує закон, запропонований Верховною радою.

"Депутати можуть подолати вето чи ні. Але у будь-якому випадку уряд прийняв постанову, яка дає відповідь на питання про фінансування заходів Євро-2012. Я не можу дискутувати на тему: який механізм кращий. Для мене важливо дві позиції. По-перше, щоб всі гарантії, які Україна дала щодо проведення фіналу футбольного чемпіонату, були профінансовані, а по-друге, щоб пошук коштів не вплинув на стабільність гривні", - заявив Павленко.

Втім, судячи з усього, Кабінету міністрів не доведеться запускати альтернативний механізм фінансування Євро-2012 - ветування закону лише відстрочить його остаточне твердження у Верховній раді.

Один з авторів законопроекту, заступник голови фракції Партії регіонів Борис Колесніков завірив, що опозиція готова віддати голоси за подолання президентського вето.

"Це смішно, коли закон, запропонований урядом і підтриманий опозицією, зустрічає вето президента. Виходить, що влада в особі глави держави проти проведення Євро-2012!" – заявив Колесніков.

Його підтримали і в БЮТ. "На жаль, президент не розділяє стурбованості парламенту долею Євро-2012. Думаю, Верховна рада подолає це надумане вето. Проте ніхто вже не сумнівається, що Ющенко в своєму неприязному відношенні до успішного уряду може пожертвувати міжнародним престижем держави, поставити хрест на надіях і очікуваннях мільйонів уболівальників", - сказала заступник голови фракції БЮТ Олена Шустік.

Нагадаємо, 3 серпня президент Віктор Ющенко наклав вето на закон про внесення змін до держбюджету.

У Секретаріаті президента вважають, що заветований закон передбачав, що Нацбанк зі своїх прибутків мав сплатити до держбюджету 9,8 млрд грн на фінансування держпрограми із підготовки до Євро-2012.

Президент скористався правому вето, тому що НБУ під час кризи необхідно формувати резерви. Інший мотив президента полягає в тому, що він не виключає, що за підсумками 2009 р. НБУ "може зафіксувати збитки", повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі