друкувати


Новий навчальний рік – з нових класів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-03 04:02:58
До нового навчального року залишилось зовсім небагато часу. Івано-Франкіський реабілітаційний центр по вулиці Дністровській готовий прийняти дітей з обмеженими можливостями в оновлених класах побутового орієнтування.

"Реабілітаційний процес це комплексна та тривала робота", - зауважує директор закладу Ярослав Малюта.

У центрі проводять навчання за спеціальними програмами. Ведеться позакласна робота –ліплення з глини, малювання, шиття. Також з раннього віку дітям стараються прищепити навички необхідні у побуті. Їх вчать доглядати за власною гігієною, прати, прасувати, готовити найпростіші страви. За словами педагогів, звичні для нас у повсякденному житті речі, діти з обмеженими можливостями виконують повільніше і важче.

"Сюди прийшла на роботу у 1993 році, тут не було практично ніякого обладнання для діток. Навчальний процес проводили з того, що мали, - ділиться вчитель музики Галина Ярославівна. – Працюємо над тим, щоб наші діти зуміли адаптуватися у житті". Сьогодні навчальні класи влаштували за сучасними вимогами: спортивний зал, душові кабіни, пральна машина, нове кухонне обладнання, тільки у таких умовах можна проводити реабілітаційний процес. Якраз відремонтоване та обладнане приміщення побутового орієнтування покликане сприяти навчанню та адаптації у суспільстві таких людей.

Реабілітація для дітей з вадами інтелекту відбувається на базі колишнього дитячого садка. Сьогодні в обласному центрі Прикарпаття у структура закладу входять дві школи. Заклади працюють за такими напрямками - навчання діток з вадами опорно-рухової системи та розумовими вадами розвитку. Всього навчається близько 150 учнів.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі