друкувати


Тінізація економіки досягла 36% ВВП

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-03 03:25:21
Внаслідок посилення кризи обсяг тіньової економіки України в I кварталі виріс на 7 процентних пунктів - до 36% від офіційного ВВП. Але, на думку експертів, таке збільшення тіні не є наслідком масового приховування підприємствами своїх реальних фінансових та виробничих показників.

Воно викликане тим, що тіньова економіка швидко адаптуватися до кризи, ніж офіційна, вважають економісти.

Про показнику тінізації економіки в 36% від офіційного ВВП повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на попередні дані Міністерства економіки, оприлюднені на його сайті. Однак, до неділі ця інформація зникла з сайту міністерства, а в його прес-службі повідомили, що робота над обчислення цього показника ще не завершена. Як розповів джерело видання в Мінекономіки, звіт про тіньовому ВВП дійсно в п'ятницю був розміщений на їхньому сайті, але вже через годину знято.

Збільшення тіні показали всі чотири використовуються міністерством методу. "Зростання тіньової економіки спостерігається у багатьох державах, в тому числі і в економічно розвинутих країнах Європи. Це реакція бізнесу на економічну кризу, і Україна відрізняється лише тим, що спочатку обсяги тіньової економіки у нас були вище ", - пояснив виданню один із співробітників Мінекономіки, повідомляє Укррудпром.

Обговорити на форумі