друкувати


СБУ готується співпрацювати з Польщею

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-03 03:17:05
У понеділок СБУ спільно з Інститутом національної пам’яті Польщі планує підписати угоду про співпрацю в архівній галузі. Ідеться про вивчення документів щодо голодомору та політичних репресій тоталітарного режиму.

Угодою передбачається обмін документами задля подальшого їх опублікування. Так, співпрацю архівів буде спрямовано на підготовку до друку наступної книги із серії Великий терор в Україні: польська окупація 1937-38 років.

Дослідниця голодомору Анна Семенюк заявила, що це лише одна з багатьох трагедій, світло на яку можуть пролити польські архіви. Дуже багато важливої інформації в цих архівах. Скажімо, за часів окупації Польщі 1933 року, коли Західна Україна передавала допомогу в східні регіони, це все бачили і фіксували польські прикордонники. А ще багато голодуючих українців перетинало кордон. Ця співпраця має бути плідною для істориків, бо наші архіви, на жаль, було ретельно почищено, - каже Семенюк.

Особливо корисною співпраця в архівній галузі буде для вивчення історії українського визвольного руху, додала дослідниця. Приміром, про спецоперацію НКВС з виселення родин ОУН у травні 1941 році до Сибіру в українських архівах немає жодної інформації, а в польських має бути, каже Семенюк, повідомляє DW.

Обговорити на форумі