друкувати


Яремче: Вісім років дружби і партнерства

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-31 11:32:55
Саме стільки часу поєднує прикарпатське курортне містечко Яремче із польським Нами словом.

"З болем у серці пригадуємо як у цей час минулого року тут була повінь, яка завдала стільки лиха людям, — розповідає Коломия ВЕБ Порталу бургомістр польського містечка Кшиштоф Кухчиньскі. — Водночас захоплююся цими людьми, які зуміли в такий короткий термін не тільки відбудувати все знищене стихією, але зробити своє містечко значно кращим. Тішуся, що й наша гміна також долучилася до допомоги яремчанцям і виділила кошти".

Гуцульсько-польська дружба має свої плоди. Так постійно у Яремче відпочиває польська молодь: учні та харцери. Цього року, за словами пана Кухчиньского, в Україну прибули відмінники навчання. Мандрівка на Гуцульщину — своєрідний подарунок мерії Намислова школярам, які отримали під час навчання найвищі бали.

Протягом трьох років відвідують прикарпатські терени й старші люди. Для них — це повернення у своє дитинство та молодість батьків, адже чимало з польських відвідувачів Яремче – вихідці з України. Та й мати самого пана бургомістра походить із селища Комарники, що на Львівщині.

У планах мерії Намислова спорудження на яремчанській землі туристичної садиби "Намислув-Яремче", де б разом перебували намисловські та яремчанські діти. Зрештою, така домівка могла би стати першим на прикарпатських землях центром українсько-польської культури, про який вже так багато всі говорять. Проте, на жаль, нічого не роблять.

Тим часом гості мають багато планів. З керівником Івано-Франківської облдержадміністрації і колишнім мером Яремче Миколою Палійчуком бургомістр Намислова обговорив проект спільних українсько-польсько-американських конференцій хірургів, які відбудуться восени у рамках міжнародного проекту. Є й бізнесові напрацювання. Так разом з делегацією в Україну завітав Сильвестр Мариняк, який має один з найбільших м’ясопереробних заводів в Опольському воєводстві, до якого відноситься Намислув.

Автор: Галина Плугатор, Яремче для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі