друкувати


Патріарх Кирило: Причина українських лих - церковний розкол

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-30 04:08:20
Патріарх Московський і всієї Русі Кирило вважає, що причиною нинішніх проблем в українському суспільстві є церковний розкол, який ґрунтується на політичних ідеях. Московський патріарх вважає, що церковний розкол в Україні стався багато в чому через політику.

Про це глава Російської православної церкви сказав у проповіді після Божественної літургії в Свято-Успенській Святогірській лаврі (Донецька область).

"Там, де розділення, – там витікає кров, втрачається енергія, там розділяється єдність і з`являється роздрібненість на місці цілісності, і втрачається здатність досягати мети, поставленої перед народом, нацією і державою. Бо розділені у найголовнішому і святому, люди стають нездатними об`єднатися навколо політичних гасел і політичних програм", - впевнений Кирило.

Нагадуючи присутнім про суть християнського таїнства Євхаристії, патріарх сказав, що "не може бути якихось суспільних, національних і політичних ідеалів, заради яких було б дозволено розділяти те, що сам Бог з`єднав".

"Якщо нас у єдиній чаші сам Бог причащає – що може нас розділити?! Якими людськими аргументами, якими людськими мріями, цінностями, може розділитися Церква Христова – немає такої мрії і немає таких цінностей. Ніякими аргументами, ніякою людською мудрістю, ніякими людськими ідеалами не можна виправдати розкол. Тому що розкол – це порушення слів Господа про єдність його спадщини", - наголосив Кирило.

Що стосується церков, які перебувають у розколі з РПЦ, він додав: "Навіщо ж тоді в розколі здійснювати літургію?! Адже за це лицемірство Бог карає – і тих, хто перебуває в розколі, і той народ, який божественну заповідь про єдність, таїнство Євхаристії зраджує в ім`я людських мрій та ідеалів".

При цьому патріарх відзначив, що "ще жодна людська мрія, жодна політична ідея, жодна національна ідея за 2000 тисяч років існування християнства не була досягнута і зреалізована через розділення тіла Христового".

Нагадаємо, раніше патріарх Кирило висловив обурення тим, що, на його думку, православ'я опинилося у важкому стані на землях Західної України.

За словами Кирила, православна церква Московського патріархату не має кафедрального собору у Львові. Причина цього, на переконання ієрарха, - те, що через невидачу землі й дії місцевої влади на Заході України "неможливо побудувати жодного храму".

У свою чергу, низка правих політичних партій України засудили візит Кирила до України і провели акції протесту проти нього в Києві , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі