друкувати


660 гектарів української землі можуть відійти Білорусі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-30 04:02:46
Майже 660 гектарів української землі біля селища Любеч Репкінського району Чернігівської області можуть відійти Білорусі. Така ситуація склалася через зміну русла Дніпра.

Як повідомили представники МНС, інтенсивне руйнування берегової смуги річки протягом квітня-липня призвело до розмиву дороги, яка проходила між річкою та озером Сімполь на ділянці 300 м у районі Любеча.

Дніпро поєднався з верхів'ям озера Сімполь, і дніпровська вода перетікає через систему заплавних озер вглиб заплави.

Таким чином, річка відрізала близько 660 га земель Любецької селищної ради, що створює загрозу відходу цих земель до території Білорусі та зміни лінії державного кордону, а також відбувається частковий змив села Кукарі Репкінського району.

МНС звернулося до президента Віктора Ющенка та прем'єра Юлії Тимошенко з проханням виділити 11,1 млн грн для запобігання відходу земель Білорусі.

Управління підготувало відповідне звернення, а губернатор Чернігівщини Володимир Хоменко його підписав.

Для захисту від руйнування берега необхідно виконати першочергові берегозакріплюючі роботи на ділянці берега завдовжки 486 м загальною вартістю 11,2 млн гривень. Частину коштів - 0,1 млн грн - вже передбачено в бюджеті на роботи зі зміцнення берега.

За підрахунками МНС, збитки від втрати території становитимуть 68 млн грн, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі