друкувати


Прикарпаття: Кожні чотири з п’яти га землі фермери орендують

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-30 02:14:57
Фермерські господарства області і надалі залишаються переважно дрібноземельними. Найбільша частка 27% тих, у кого площа земельних наділів не перевищує 5 га. У розрахунку на одне господарство припадає в середньому 47 га сільськогосподарських угідь, 44 га ріллі.

У порівняні з минулими роком територія площ несуттєво збільшилась, інформує Головне управління статистики в Івано-Франківській області. Площу сільськогосподарських угідь більше 50 га мають 13% фермерів, з яких лише у 3 господарствах понад 1000 га.

В області працює 550 фермерських господарств, що на сім більше як у минулому році. Частка у виробництві валової продукції сільського господарства агроформуваннями складає 7,5%, рослинництва – 19,1%, тваринництва – 2,1%.

Найбільша кількість фермерів у Рогатинському – 76, Верховинському, Тисменицькому, Галицькому – 58, найменша – у Богородчанському – 16, Долинському – 12 та Рожнятівському – 11. Порівняно з минулим роком фермерськими господарствами скорочено площі, зайняті під зерновими та зернобобовими, кормовими, картоплею, овочами. Натомість розширені посіви ріпаку. Дану культуру використовують для виробництва біопалива.

Торік фермерські господарства від реалізації продукції сільського господарства власного виробництва отримали 7 млн. грн. прибутку, рівень рентабельності склав 16,3%.

Автор: Дарка ДРОРОШ , Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі