друкувати


Іноземці вкладуть у свиней 600 млн гривень

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-30 12:49:22
Не один рік на Прикарпатті датська фірма "Даноша" вирощує свиней. Інвестори хочуть до 2012 року побудувати на Калущині ще кілька свиноферм та м’ясо-переробний завод і замкнути виробничий цикл.

У перспективі — удвічі збільшити кількість робочих місць у районі. Як наголосив генеральний директор ТзОВ "Даноша" Том Аксельгаард, компанію хвилює теперішня економічна ситуація в Україні, адже це позначається на можливості отримати кредит та прихильності інвесторів до країни. Проте наша держава у плані сільськогосподарських інвестицій привабливіша, ніж інші країни, зазначив він.

Проте, екологи не у захваті від розширення виробництва датської фірми. Адже траплялось, що місцеві мешканці скаржились на те, що сечівник з ферми попадав у ґрунтові води, а з підприємства йшов їдкий неприємний запах.

"Ми користуємося у своїй роботі найновішими технологіями. І цей новітній досвід проектуємо на ті країни, де працюємо. В Україні екологічні стандарти базуються на старих технологіях, а люди і місцева влада налаштовані часто категорично: не знаючи про нові розробки, нам постійно намагаються "нав’язати" стару практику", - сказав Том Аксельгаард.

Найближчою перспективою є будівництво ферми у Сівці Калуській. Та там місцева громада проти таких інвестицій. Тому проект відклали. Основні аргументи селян — не достатня плата за землю, неприємний запах, вибір гравію, нищення доріг великогабаритним транспортом.

Автор: Дарка ДРОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі