друкувати


Націоналісти на Донеччині

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-29 04:24:50
Донецька область – не перше місце в Україні, де можна зустріти українських націоналістів. Тим не менше саме там у середу має розпочати роботу табір "Української націоналістичної самооборони".

Під гаслом "Батько Бандера в бій нас поведе" в одному з районів области від 29 до 31 липня планується проведення "спортивно-оздоровчого табору". Заявлена кількість учасників – 1000 людей. Цю інформацію "Німецькій хвилі" підтвердив начальник головного штабу "Української націоналістичної самооборони " Руслан Зайченко. За його словами, мета табору – національно-патріотичне виховання молоді та підлітків, поширення інформації про Степана Бандеру, його соратників та послідовників. Серед вихователів – краєзнавці, історики та військові, які мають досвід бойових дій в "гарячих точках" планети, повідомив Зайченко. Навіщо потрібні останні, Зайченко не зміг зрозуміло пояснити.

На Донеччині нараховується трохи більше 1000 активних членів українських націоналістичних партій, каже голова обласної організації Конгресу українських націоналістів Марія Олійник. За її словами, найбільша з них – саме КУН. Крім цього, у Донецьку зареєстрована "Свобода", в якій, за даними Олійник, декілька десятків людей. Діяльність УНА-УНСО за 3 роки не спостерігалась. Вони начебто зареєстровані, але діяльності немає, каже лідер донецьких кунівців.

Як розповіла лідер обласного КУН, головна проблема для українських націоналістів на Донеччині – це відсутність ЗМІ, які б висвітлювали їхню роботу. Також, вважає Олійник, ідеї не реалізуються через брак коштів та відсутність підтримки з боку місцевих спонсорів чи бізнесменів. За її словами, вони не можуть знайти порозуміння з владою в таких питаннях, як збільшення українських шкіл у Донецьку. Націоналісти також не в змозі відстояти ідею з перейменуванням районів та вулиць. Ця ідея не знаходить підтримки ані не серед більшості громадян, ані чиновників.

Утім, останні 5 років українським націоналістам стало значно легше працювати на Донеччині, каже Олійник. Вона вважає, що на це вплинула політика президента Ющенка. "В деяких випадках ми співпрацюємо з владою, яка змушена сприяти нам у ліквідації "білих плям" історії, наприклад, в організації таких заходів, як вшанування пам’яті жертв голодомору чи жертв політичних репресій", - додала Олійник, повідомляє DW.

Обговорити на форумі