друкувати


Аграрний фонд не допоможе підняти ціни на зерно

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-29 03:42:28
В Україні в розпалі жнива. Селяни думають, як дорожче продати зерно. Уряд пропонує звертатися до Аграрного фонду, але деякі експерти сумніваються в його можливостях.

Цьогорічний врожай в Україні чималий – аграрії вже зібрали майже 23 мільйони тонн зерна, звітує Мінпромполітики. Втім заробити на вирощеному селянам, можливо, знову не вдасться – закупівельна ціна пшениці на елеваторах становить 1200-1500 гривень, але у зернотрейдери пропонують фермерам у два-три рази менше.

Підняти ціни на зерно міг би Аграрний фонд. Голова уряду Юлія Тимошенко агітує сільгоспвиробників активно користуватися його послугами. Для цього навіть заявки можна подавати телефоном "гарячої лінії".

Втім, аби продати своє зерно державі, селянин має пройти "сім кругів пекла", каже експерт українського Клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа: "Там потрібен добрий десяток документів, які видаються різними інстанціями, і фізично аграріям важко їх зібрати. А по-друге, після того, як вони надаються Аграрному фонду, там проходить невідомо який час, поки їх перевірять. Як правило там знаходять якісь недоліки. І люди просто не вірять, що так можна реалізувати зерно".

Лапа розповів, що 3 мільярди гривень, які уряд виділив Аграрному фонду, не всі підуть на закупівлю збіжжя у фермерів, адже значна частина цих грошей вже "заморожена" за форвардними закупками. "Три мільярди – це такий образ – великий, красивий. Реальний ресурс, якщо мільярд буде зараз, то це дуже добре. Очевидно, що Аграрний фонд не зможе змагатися з зернотрейдерами і підняти ціну", - вважає Лапа.

На думку експерта, єдине, чим Аграрний фонд може допомогти сільгоспвиробникам, так це працювати за заставними закупками: коли селянин продає зараз, а якщо пізніше на ринку ціна підвищиться, то фермер може забрати своє збіжжя, сплативши назад заставу, повідомляє DW.

Обговорити на форумі