друкувати


"Озброєні піснею, покликані маршем"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-28 10:53:32
Пісні і марші переможців другого етапу Всеукраїнського конкурсу військово-патріотичної пісні, стройового та похідного маршу "Озброєні піснею, покликані маршем" звучатимуть на параді військ з нагоди Дня незалежності України.

Триває Всеукраїнський конкурс військово-патріотичної пісні, стройового та похідного маршу "Озброєні піснею, покликані маршем", започаткований Міністерством оборони України та організований Військово-музичним управлінням Генерального штабу Збройних Сил України. З усієї України до організаційного комітету конкурсу надходять тексти маршів і пісень військово-патріотичної тематики, написані як цивільними, так і військовими авторами і авторськими колективами, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Начальник Військово-музичного управління Генерального штабу ЗС України – головний військовий диригент Збройних Сил України народний артист України генерал-майор Володимир Деркач, який є співголовою організаційного комітету конкурсу, розповів, що на другому етапі, присвяченому 18-й річниці незалежності України, кипить робота довкола оцінювання авторських творчих напрацювань.

– На сьогодні на розгляд журі представлено десятки композицій, кожна з яких потребує особливої уваги і має свою родзинку. Зокрема, це твори "Козацька пісня" та "Ждуть солдати листів" заслуженої артистки України Марини Гончаренко, збірка пісень "Наша армія" харківського композитора Володимира Гайдамаки, стройові марші "Запорожець" та "Патріоти України" військового диригента майора Сергія Цюмана, – поділився він. – Є чимало робіт досить молодих авторів, які ми вже передали військовим ансамблям та оркестрам для аранжування, написання музики, підбору вокалістів для їхнього виконання

Генерал-майор Володимир Деркач підкреслив, що виконуватимуть пісні і марші, автори яких беруть участь у Всеукраїнському конкурсі, виключно музичні колективи Збройних Сил України. Це є умовою заходу. - Мені здається, що масштаби конкурсу вже вийшли за рамки Всеукраїнського, адже про нього знають у сусідніх державах. Приміром, нещодавно ми одержали оркестрову партитуру маршу "Україна" від диригента військового оркестру з Російської Федерації підполковника Юрія Світельського, який вирішив взяти участь у нашому конкурсі, - розповів співголова організаційного комітету.

За словами начальника Військово-музичного управління, до 24 серпня буде підготовлено декілька найкращих музичних творів, відібраних членами журі. Окрім відповідних дипломів, нагородою переможцям другого етапу конкурсу "Озброєні піснею, покликані маршем" стане виконання пісень і маршів армійськими колективами на День незалежності України. - Адже найвищою оцінкою кожної творчої людини є її визнання, щоби слова любові і гордості за Батьківщину, оспівані у музичному творі, були почуті і осмислені людьми, - переконаний генерал-майор Володимир Деркач. До Дня Збройних Сил України у Києві відбудеться гала-концерт та нагородження переможців. Тому у всіх бажаючих взяти участь у конкурсі ще є час надіслати власний композиційний твір до оргкомітету.

Довідка: Положення про Всеукраїнський конкурс військово-патріотичної пісні, стройового та похідного маршу "Озброєні піснею, покликані маршем" було затверджено наказом Міністра оборони України від 16.02.2009 року № 64.

Головною метою Конкурсу, який відтепер проводитиметься щороку, є створення, популяризація та розповсюдження у Збройних Силах України творів військово-патріотичної тематики українських авторів для використання сучасного пісенного і маршового репертуару військово-музичними колективами Збройних Сил України у повсякденній діяльності військ і сил, відзначення кращих поетів і композиторів з військово-патріотичної тематики.

Конкурс проводиться у два тури. Перший – відбірковий, було проведено на регіональному рівні до Дня Перемоги у місцях, визначених оргкомітетом, другий - заключний тур проходитиме у місті Києві до Дня Незалежності України. Завершиться Всеукраїнський конкурс фінальним гала-концертом переможців, який проводитиметься у місті Києві до Дня Збройних Сил України.

Головою організаційного комітету конкурсу призначено першого заступника начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-полковника Геннадія Воробйова, а співголовою – начальника Військово-музичного управління Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майора Володимира Деркача.

У конкурсі можуть брати участь фізичні та юридичні особи (автори, авторські колективи тощо), які приймають умови Конкурсу та мають виключне майнове право на використання твору. До участі у конкурсі не допускаються твори, відносно авторських прав яких ідуть судові спори. До участі у конкурсі приймаються твори, написані його учасниками за роки незалежності України. Тексти творів повинні бути написані та виконані державною мовою. Конкурс проводиться за такими номінаціями: військово-патріотична пісня; стройовий та похідний марш.

Усі конкурсні прослуховування відібраних для першого туру творів проведено публічно, а виконання конкурсних творів здійснюється, як правило, військово-музичними колективами (виконавцями) Збройних Сил України. Для представлення авторських творів учасник конкурсу може за власний рахунок залучати інших виконавців (творчі колективи). Під час оцінювання конкурсних творів враховується відповідність вимогам жанру, оригінальність і новизна, художня цілісність, наявність авторських оркестровок та аранжуванням.

Журі конкурсу визначатиме фіналістів та переможців за кожною номінацією із нагородженням відповідними дипломами. Журі також має право присуджувати спеціальні дипломи кращим виконавцям (колективам виконавців) конкурсу (не більше ніж по три в кожній номінації). Громадські, благодійні, музичні, міжнародні організації, спонсори конкурсу, а також окремі видатні діячі культури і мистецтва можуть за власний рахунок встановлювати спеціальні призи та премії учасникам конкурсу. Нагородження ними обов’язково погоджується із журі.


Обговорити на форумі