друкувати


Українці перевірили польську армію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-27 03:06:44
Українські військові інспектори здійснили перевірку військових об’єктів на території Республіки Польща за Договором про звичайні збройні сили в Європі.

В рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі інспектори Збройних Сил України завершили перевірку військових об’єктів, розташованих на території Республіки Польща. До складу української інспекційної групи увійшло вісім українських військових спеціалістів у галузі контролю над звичайним озброєнням на чолі з начальником Центру забезпечення реалізації договорів про скорочення озброєнь (м.Львів) підполковником Олексієм Вершигорою, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Спільно з польською групою супроводження наші інспектори здійснили інспекцію військових об’єктів на території двох оголошених місць – 1-ої окремої танкової бригади та 1-го артилерійського полку Війська Польського, розташованих відповідно у містах Варшава та Цеханов.

Як повідомив тимчасово виконуючий обов’язки начальника Управління верифікації Генерального штабу Збройних Сил України полковник Петро Канонік, протягом чотирьох днів перебування у Польщі українські військові перелічили підзвітну за Договором про звичайні збройні сили в Європі військову техніку та озброєння на військових об’єктах зазначених з’єднання та військовій частині.

- Перевірені дані вони внесли до звітних документів та звірили їх з тими, що були офіційно надані польською стороною представникам усіх країн-учасниць цього міжнародного документу, - зазначив він. – Успішне завершення заходів верифікації на території держави сусідки засвідчили підписи польської та української сторін на підсумковому звіті.

Довідка: Договір про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) є одним із найвагоміших документів у галузі контролю над звичайним озброєнням та є важливим кроком на шляху зміцнення миру та європейської безпеки. Договір про ЗЗСЄ було підписано 19 листопада 1990 року у Парижі вищими представниками урядів і міністрами закордонних справ 22 країн. Після розпаду СРСР та Чехословаччини кількість держав-учасниць Договору збільшилася до 30.

Договір, підписаний колишнім Радянським Союзом, був ратифікований Верховною Радою України 1 липня 1992 року. Період скорочення кількості озброєння і військової техніки завершився у нашій державі 31 жовтня 1995 року, в Києві, коли у присутності Міністра оборони України, військових аташе багатьох європейських держав, а також інспекційної групи Великої Британії, відбулася урочиста церемонія ліквідації останнього танка, що підпадав під скорочення.

Сучасний етап характеризується адаптацією Договору, проведенням робіт щодо приведення його у відповідність до сучасних умов. Україна при цьому має виключний інтерес до адаптації та приділяє їй значну увагу, оскільки після розпаду Союзу отримала шість обмежувальних районів, що діяли на чотирьох різних територіях, зокрема, "фланговому районі", колишньому Київському військовому округу, Одеській області.

Процес адаптації ДЗЗСЄ було успішно втілено підписанням у Стамбулі 19 листопада 1999 року Угоди щодо адаптації Договору. Основними напрямками адаптації Договору є еволюція обмежень озброєнь та військової техніки, перегляд функціонування Договору в сучасних умовах, регулювання розміщення іноземних військ, вдосконалення системи контролю та обміну інформацією. 21 вересня 2000 року Верховною Радою України було ратифіковано Угоду щодо адаптації Договору про ЗЗСЄ.


Обговорити на форумі