друкувати


Фільм про повстанського поета: "Сталеві строфи Марка Боєслава"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-25 10:42:32
У березні наступного року в Україні буде презентовано фільм "Сталеві строфи Марка Боєслава" про відомого повстанського поета Михайла Дяченка (псевдо Марко Боєслав). Стрічку присвячено 100-річчю від дня народження поета. Про це повідомили Коломия ВЕБ Портал під час зустрічі з автором фільму Зіновієм Бойчуком та творчим колективом, що відбулася в Івано-Франківську.

Уже протягом року у співпраці із коломийською ТРК НТК тривають творчі роботи. Наразі відзнято одну із шести 20-хвилинних серій художньо-документального фільму. Художні моменти відтворюють члени історичного товариства "Пам'ять" зі Львова. Вони не професійні актори, але мають досвід роботи у сценах історичної реконструкції. Вони намагаються максимально точно відтворити елементи одягу, озброєння та предмети побуту повстанців. Знімають у тих місцях, де воював та переховувався Марко Боєслав. Під час фільму звучатимуть багато колядок, пісень на слова Михайла Дяченка. Музику написали місцеві прикарпатські композитори

Сам автор фільму спілкувався з людьми, які особисто знали повстанського поета, був знайомий з його нині покійною дружиною, особистим охоронцем Дмитром Синяком, знайшов багато архівних документів. Усе це в комплексі дозволило створити певне уявлення про життя та творчість Марка Боєслава.

"Спочатку ми хотіли зробити невеликий телевізійний нарис про Марка Боєслава, — розповідає Коломия ВЕБ Порталу Зіновій Бойчук. — Але коли переглянули всі архівні матеріали, якими володіємо, зрозуміли, що треба робити значно більшу стрічку, адже шкода, аби пропали такі історичні дані".

Фінансово підтримали національно-просвітницький проект дирекція ВАТ "Прикарпаттяобленерго" та "Плюс-банк".

Довідка: Марко Боєслав - видатний підпільний поет, публіцист, член Української Головної Визвольної Ради, крайовий провідник пропаганди ОУН, кавалер Срібного Хреста Заслуги, редактор підпільного журналу "Чорний ліс" та газети "Шлях перемоги". Справжнє прізвище —Михайло Дяченко, народився 25 березня 1910 року в селі Боднарові Станиславівського повіту, а загинув 22 лютого 1952 року біля села Дзвиняч Солотвинського району, нині Богородчанщина.

Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі