друкувати


Найбільші запаси газу в Україні залишилися без розробника

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-24 03:56:46
У суперечці за право розробки одного із найбільших родовищ в Україні - Сахалінського, чиї запаси оцінюються у 75% річного видобутку газу в країні, - стався новий поворот.

Як стало відомо газеті, Верховний суд скасував попередні судові рішення на користь компанії Укрнафтобуріння: тепер справа знову розглядатиметься в першій інстанції - і до винесення остаточного рішення потрібно мінімум рік, прогнозують юристи.

До цього часу, пише видання, частина свердловин може вийти з ладу, що спричинить фінансові втрати їх власників.

Видання також нагадує, що з 2000 по 2004 рік розробку родовища вели ЗАТ Девон, ВАТ Укрнафта, ЗАТ Сахалінське і ТОВ Сіріус. Але протягом 2003-2004 років Держкомітет із природних ресурсів передав ліцензії на розробку родовища компанії Укрнафтобуріння, яку пов'язують з народним депутатом Миколою Злочевським (Партія регіонів).

Ще в грудні 2005 року компанії домоглися рішення Верховного суду про повернення їм ліцензій. Але 13 жовтня 2008 року Господарський суд Києва повернув право на розробку родовища Укрнафтобурінню, а 9 червня цього року це рішення підтвердив Вищий госпсуд.

Водночас, у розпорядженні опинилася постанова Верховного суду від 2 липня за позовом Укрнафти, якою він скасував попередні рішення і направив справу на повторний розгляд до суду першої інстанції.

"Тепер розгляд розпочнеться знову, і у нас є шанси довести, що ми маємо всі права на розробку", - заявив фінансовий директор Укрнафти Володимир Пустоваров.

Він повідомив при цьому, що Укрнафта має намір довести в суді, що компанія Укрнафтобуріння не має права розробляти родовища, оскільки в ній нібито працюють лише семеро осіб, і у неї немає досвіду видобутку.

Газета пише, що повернення справи до суду першої інстанції може надовго затягнути розгляд.

"Як правило, коли суд повторно розглядає справу, він приймає рішення вдвічі довше. Думаю, розгляд затягнеться мінімум на рік", - говорить керуючий партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов.

Крім того, рішенням суду задоволені не всі добувачі. Голова правління ЗАТ Девон (36,38% акцій компанії належить польській PGNiG) Анджей Дізманскі говорить, що з 24 квітня компанія не веде роботу на родовищі: термін дії її ліцензії на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою закінчився, а нову ліцензію компанії не видають у зв'язку із судовими суперечками.

Девон направив заступнику міністра охорони навколишнього природного середовища Ігорю Чорнокуру звернення, в якому підкреслив, що зупинка роботи свердловин може привести до техногенної катастрофи.

"Зростання тиску у позатрубному просторі може розірвати труби, що призведе до прориву газу, пожежі і виведе свердловини з експлуатації", - говориться в документі. Чорнокур у відповідь заявив, що відповідальність за підтримання безпеки на свердловині до вирішення суперечки з Укрнафтобурінням міністерство покладає на Девон.

Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище в Краснокутському районі Харківської області - одне з найбільших в Україні.

Його відкрито в 1981 році, видобувні запаси газу - 15 млрд кубометрів, газоконденсату - 1,7 млн т, нафти - 1,7 млн т. Для порівняння: річний обсяг видобутку газу в країні - 20 млрд кубометрів, нафти - 4 млн т, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі