друкувати


Кубок України з кантрікросу: Навперейми з вітром

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-24 03:36:57
Із-за повороту з ревінням вискакує мотоцикл із вершником. Металевий "кінь" аж вигрібає з-поміж коліс землю і жене далі. Один за одним різнокольорові, але заляпані грязюкою мотоцикли проносяться повз глядачів. В урочищі "Дученків берег", що належить до Верхнього Вербіжі і межує з Соповом, цих вихідних відбувся кубок України з кантрікросу.

Цьогоріч за нього боролися 40 спортсменів зі всіх куточків України: представники з Одеси, Київської області, Вінниці, Тернополя, Чернівців, Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської областей. Порівняно з минулим роком значно зменшилася кількість квадрациклів. Їх було всього чотири. Зате мотоциклів — 36. Збільшилася кількість учасників, а головне — значно розширилася географія змагань, що свідчить як про відродження мотоспорту в Україні загалом, так і про зростання популярності нашої мототраси.

... І ось з гучномовця лунає запрошення учасників змагань до шикування. Право підняти Державний прапор надається наймолодшому учаснику — 11-річному Андрію Жолобу (з вересня 1997 р. н.) і найстаршому — Володимиру Завадецькому (1962 р. н.), обидва — з Коломиї (на знімку).

На коломийській землі мотоциклістів привітав заступник голови райдержадміністрації, голова організаційного комітету Богдан Болюк. Привітали спортсменів член комісії з мотоспорту Євросоюзу (один із 13 членів комісії), спортивний комісар, заслужений тренер України Стефан Газуда, голова обласної Федерації мотоциклетного спорту Тарас Яворський. Головний суддя змагань Сергій Сарабай нагадав про правила (старт типу "Лиман" — спортсмени з відстані 10 метрів добігають до своїх мотоциклів, заводять і стартують. Крос триває 1,5 години. Фініш — по лідеру і плюс одне коло).

Слід відзначити чітку організацію змагань, чому чимало посприяла районна влада. Згідно з відповідним розпорядженням райдержадміністрації, міліція забезпечила правильну організацію руху і контролювала правопорядок на змаганнях, чергували "швидка допомога" і пожежні.

Окремо хочеться розповісти про родину Попелюків. Її голова — Михайло, президент Коломийського районного мотоклубу "Карпати", його дружина Оксана — головний секретар змагань, суддя національної категорії з мотоциклетних видів спорту, син Михайло — учасник змагань. Йому тепер 14 років, а на мотоцикл хлопчина сів ще у вісім років і відтоді бере участь у різноманітних змаганнях. Кубків удома має, каже, — не перелічити...

Унаслідок перегонів перше місце і, відповідно, кубки виграли: у класі 85 куб. см — Ростислав Войцицький (Івано-Франківськ), 125 — Володимир Завадецький (Івано-Франківськ), "ореn" — Сергій Чміль (Івано-Франківськ). Коломияни теж не пасли задніх: Сергій Уржумцев посів друге місце у класі "ореn", а Олег Клапко — третє у класі 125 куб. см. У командному заліку перше місце виборола команда Івано-Франківської обласної федерації мотоспорту, друге — команда Коломийського районного мотоклубу "Карпати", третє — чернівецька "Чернівці-Ендуро".

До наступних стартів!

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі