друкувати


У Калуш до лікарні… як додому

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-24 01:12:37
Цьогоріч на капітальні ремонти Калуської Центральної районної лікарні у міському бюджеті закладено 2,5 млн грн.

Наразі освячено три облаштовані за євростандартами операційні: дві нейрохірургічні та урологічну. Їх ремонт обійшовся міському бюджету в 250 тисяч гривень. За словами головного лікаря ЦРЛ Івана Красійчука, на черзі ще дві операційні.

Відрадно, що поряд із ремонтом операційних подбали й про душову для медичного персоналу. До речі, всі матеріали для проведення будь-якої операції забезпечує лікарня. Міський бюджет витрачає на це 45-50 тисяч гривень. щомісяця. Такого, наголошує Іван Олексійович, немає ніде в Україні. І це при тому, що з 1 січня (тобто з того часу, коли ЦРЛ від району перейшла в управління міста) тут відмінені благодійні внески. Залишилися вони (у розмірі 100 гривень.) тільки для мешканців сусідніх районів.

Та повернемося до ремонту. Уже повністю замінені старі вікна на металопластикові в урологічному, хірургічному та нейрохірургічному відділах, у лабораторії та на обидвох поверхах пологового будинку. На це витрачено майже півмільйона гривень. З вівторка повним ходом ремонтні роботи проводяться в хірургії. В очікуванні якісних зовнішніх змін і палати, коридори та санвузли. Щодо останніх, то, за словами головного лікаря, вже замінено каналізаційний стояк у хірургічному, травматологічному, гінекологічному, гастроентерологічному та кардіологічному відділах. У підвалах каналізаційні труби були замінені в першу чергу (170 тисяч гривень).

Задля економії коштів днями почали замінювати зовнішню мережу водопостачання (на це потрібно 298 тисяч гривень). А пов’язано це з тим, що нещодавно у ЦРЛ встановили водяні лічильники. Якщо раніше лікарня платила за воду 50-60 тисяч гривень на місяць, говорить І.Красійчук, то по лічильнику — 137-139 тисяч гривень. Саме тому вирішили відремонтувати зовнішню мережу, щоб не платити за втрачену через часті пориви воду.

Буде й новий дах, зокрема над харчоблоком. Головний лікар повідомив, що вже закуплений євроруберойд, а накриватимуть дах власними силами. Він наголосив, що задля здешевлення вартості ремонтних робіт стараються якнайактивніше залучати своїх працівників.

Крім ремонтних робіт, цього року не забувають і за нову медичну апаратуру. Для лабораторій її вже закупили на 249 тисяч гривень. Тепер тут новий електрокардіограф, біохімічні аналізатори тощо. Проводиться в лікарні й загальна комп’ютеризація. Поки що комп’ютери (4 штуки) закупили для бухгалтерії. Планується, що він буде в кожному відділі, під’єднаний до загальної мережі. За словами І.Красійчука, багато робиться для забезпечення якісної ургентної допомоги: кожен відділ має запас медикаментів невідкладної допомоги. Тобто, все робиться, щоб пацієнт почував себе в лікарні, як удома. І, основне, наголошує головний лікар, працюють у ЦРЛ над тим, щоб з боку медичного персоналу було нормальне людяне ставлення до пацієнта, бо нова апаратура і відновлені після ремонту палати нічого не будуть вартувати, якщо працівники лікарні не коректно поводитимуть себе.

Відрядні медикам виплачують, а от з оздоровчими проблема. Якщо раніше місцева преса постійно писала про те, що калуські медичні працівники не отримують відрядних, то цього року такої проблеми не виникає. Як повідомив головний лікар ЦРЛ Іван Красійчук, зараз відрядні виплачуються без затримок. У міському бюджеті на це закладено 180 тис. грн. У 2009 році навчання на курсах підвищення кваліфікації повинні пройти 120 медичних працівників.

А от допомогу на оздоровлення медики не отримують. За словами І.Красійчука, враховуючи фінансову кризову ситуацію, вона поки що не виплачується, щоб у листопаді-грудні не залишитися без заробітної платні.

Автор: Дарина КОРОЛЬ, "Дзвони Підгір’я"
Обговорити на форумі