друкувати


Сьогодні церква вшановує княгиню Ольгу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-24 12:52:33
Сьогодні православна та греко-католицька церква вшановує княгиню Ольгу, дружину київського князя Ігоря, яка була однією з перших християнок на Русі.

За легендою, майбутня княгиня була простого роду, і познайомилася з Ігорем під час річкової переправи. Дівчина якраз допомагала князю перебратися на другий берег. Побачивши красиву юнку, Ігор вирішив потішитися з нею, однак дівчина відповіла, що негоже князю так чинити, бо ж він має бути прикладом для всіх. Така мудрість не по літах та порядність разили князя, і через деякий час він повернувся та взяв Ольгу за жінку.

У 945 році древляни вбили князя Ігоря, і вдова, за язичницьким звичаєм, жорстоко помстилася за його смерть. Так Ольга почала княжити. Згодом, діставшись Константинополя, Ольга вирішила на той час ще з політичних міркувань прийняти віру візантійців, а її хрещеним батьком став сам імператор Костянтин Багрянородний. Після хрещення київська княгиня отримала ім’я Олена. Повернувшись до Києва, вона взяла почала будувати церкви та проповідувати християнство.

За народними звичаями, у день рівноапостольної княгині, дівчата водили хоровод навколо беріз, дерев, які присвячені Ользі. На Буковині юнки зривали з берези листочки та загадували бажання, аби ще до кінця року "гарною княгинею" (тобто молодою) бути. Іншими словами, швидко вийти заміж. А хто з молодих страждав на якусь недугу, то лив на березу донесену в пригорщах воду, неначе віддавали дереву свої болісті.

Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі