друкувати


Рік молоді: І де ж ті богатирі?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-24 12:06:57
Не маючи тих природних принад, якими багаті сусідні гірські райони або Наддністрянщина, Коломийщина зате щедра на різноманітні фестивалі, одні з котрих вже є, інші обіцяють з часом стати всеукраїнськими, а то й міжнародними. І мають на це всі підстави і відповідну потугу. Не кажучи вже про Дні сіл, котрі стають святами для кожного населеного пункту і сусідніх до нього.

Минулої неділі наш святковий календар мав усі шанси збагатитися на ще одне свято — свято торжества здорового духу, молодості та сили. В урочищі "Грабовець", що в селі Пилипи, на відзначення Року молоді, відбулися "Богатирські ігри", зорганізовані тамтешньою сільською радою.

До останнього чекали тут гостей з інших сіл, навіть розпочали свято на півгодини пізніше раніше оголошеного часу. Та ніхто так і не прибув, хоча листи-запрошення ще на початку липня розіслали по сільських радах. Не відгукнулися чомусь на пропозицію навіть сусідні Дебеславці.

Але, попри все, свято відбулося. Передусім, усіх присутніх благословив о. Володимир Гук, щедро покропивши свяченою водою. Завідувачка Народного дому Тамара Дідик розпочинає свято. Малий Миколка в’їжджає на коні з Державним прапором. Слово надають сільському голові Михайлові Герману. Нашу державу, — зазначив зокрема він у своєму виступі, — найкраще презентують у світі не політики, а спортсмени, котрі своїми звитягами славлять нашу державу. Свою невелику лепту в цю шляхетну справу, принаймні, на місцевих теренах, вирішили внести й у Пилипах. Заради пропаганди здорового способу життя, відпочинку його мешканців і з нагоди Року молоді. Депутат обласної ради Петро Книшук (на знімку — біля мікрофона), побажавши перемоги сильнішому, першим відгукнувся на ініціативу церковної громади села спорудити біля каплички статую Божої Матері. Запевнивши, що він добрий на початок, вніс свою офіру.

Користаючи з нагоди, заступник голови райдержадміністрації Богдан Болюк вручив грамоту від імені районної влади голові молодіжної ради цього села Василеві Слободяну. Взяла участь в урочистостях і помічник народного депутата Андрія Шевченка Оксана Прокопів.

Програма самих же ігор була вельми насичена. Тут — і традиційні перетискання рук (армреслінг), жим гирі та перетягування канату, і неформальні види богатирських змагів: виштовхування за коло, тягнення автомобіля, біг з повним мішком. А судили змагання, допомагали в організації, консультували "богатирів" провідні спортсмени-пауерліфтери із ФСК "Локомотив". За відсутності команд-гостей довелося пилипівським леґеням з’ясовувати, хто ж із них сильніший, між собою.

Шкода, що інші села зігнорували ініціативу Пилипівського сільського голови, адже це, передусім, була чудова можливість відпочити на лоні природи в мальовничому куточку, біля ставка під могутніми дубами. А місцина тут справді просто чарівна, з природним амфітеатром і великою просторою галявиною. Вона цілком може приймати у себе і районні свята, а певну незручність добирання до місця з лихвою компенсує краса місця.

Можна вважати, що іспит на вміння організувати та провести в себе свято, навіть і районне, Пилипи гідно витримали.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі