друкувати


Про роботу музеїв Верховинщини та Косівщини

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-23 05:34:13
22 липня Косівський музей народного мистецтва і побуту Гуцульщини, регіональний історико–краєзнавчий музей "Гуцульщина" у Верховині, літературно–меморіальний музей І.Франка у с.Криворівня відвідали представники управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації та обласного краєзнавчого музею (як обласного науково–методичного центру) під керівництвом начальника відділу охорони культурної спадщини та музейної роботи управління культури А.Давидюка та директора музею Я.Штиркала.

Метою поїздки було ознайомлення з підготовкою музеїв до осінньо-зимового опалювального періоду, станом виконання ремонтних робіт, оновленням експозиції.

Зокрема, в Косівському музеї народного мистецтва і побуту Гуцульщини проводиться заміна опалення, що є надзвичайно важливим для збереження експонатів (в основному, творів декоративно–ужиткового мистецтва) і для створення умов для праці наукових працівників. Нова система опалення повинна бути більш ефективною і енергоощадною.

У музеї "Гуцульщина" (Верховина) проведено ремонт приміщень, під експозицію залучено додаткові площі. Для популяризації музею серед відвідувачів у ньому діють майстер–класи, на яких можна спостерегти процес виготовлення гуцульських килимів. До завершення літнього періоду заплановано провести певні зовнішні роботи по облагородженню вигляду приміщення. Впродовж минулого місяця музей відвідали представники Буковини, Київщини та велика група неповносправних осіб зі Львівщини. Книга відгуків музею засвідчує небайдужість відвідувачів до минулого нашого краю, позитивну оцінку праці екскурсоводів.

Літературно–меморіальний музей І.Франка у Криворівні відомий далеко за межами нашої області. Щодня його відвідують туристи з різних куточків світу – зокрема, на минулому тижні відвідали групи з Канади, Російської Федерації та ін. Нещодавно в музеї проведено роботи по заміні електричних комунікацій. В найближчому часі у музеї буде відкрито персональну виставку митця І.Гавриліва. Під час зустрічі обговорено проблемні питання праці науковців музею, дослідження ними діяльності І.Франка та С.Вінценза.

Верховинщина є одним з привабливих районів нашої області. Впродовж літа район відвідують тисячі відпочиваючих. Завдяки діяльності музеїв кожен може ознайомитися з минулим краю, діяльністю його визначніших діячів.

Автор: Андрій ЧЕМЕРИНСЬКИЙ, головний спеціаліст із взаємодії з ЗМІ Управління культури Івано-Франківської ОДА
Обговорити на форумі