друкувати


Кількість проблемних кредитів зросла вдвічі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-22 03:43:19
За перші шість місяців 2009 року обсяг проблемної заборгованості перед українськими банками зріс у 2,26 разу — з 18 млрд грн до 40,7 млрд грн.

Частка "проблемки" в кредитних портфелях банків на початок липня досягла 5,4%, збільшившись протягом червня на 11,5% (на 4,2 млрд грн).

На думку експертів, у більшості фінустанов якість портфелів погіршуватися вже не буде. При цьому самі банкіри оцінюють частку прострочених і сумнівних кредитів по системі в 15-20%, а різницю з показниками НБУ пояснюють різними методиками розрахунків.

"Банки і регулятор по-різному рахують проблемну заборгованість. Не думаю, що вона буде більше 15-20% кредитного портфеля. Якщо врахувати, що виробництво впало на 30-40% і це межа падіння, то "проблемка" рости більше не буде", — каже голова правління Індустріалбанку Леонід Гребінскій.

"Одним з головних чинників, від яких буде залежати стан кредитних портфелів банків, є курс гривні. Адже більше половини всіх кредитів видано в іноземній валюті. Якщо істотної девальвації гривні не відбудеться, банківська система обмежиться сьогоднішніми показниками проблемної заборгованості, яка в середньому становить близько 15%", — додає директор київської філії Кредобанку Володимир Ставнюк.

749,7 млрд грн склав сукупний кредитний портфель українських банків станом на початок липня 2009 року, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі