друкувати


Львівські курсанти підкорили найвищу верхівку українських Карпат

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-20 06:10:49
У неділю 19 липня група курсантів Львівського військового інституту Сухопутних військ ордена "Червоної зірки" імені Гетьмана П.Сагайдачного Національного університету "Львівська політехніка", які навчаються за спеціальністю "культурологія", підкорили найвищу українську вершину – гору Говерла Чорногірського хребта Східних Карпат.

Сходження на висоту 2061 метр над рівнем моря відбулося у рамках проведення молодіжного табору "Говерла 2009 – творимо безпечну Україну разом", який був організований Всеукраїнською громадською організацією "Молодий Народний Рух" за сприяння Збройних Сил України та проходив біля підніжжя цієї гори з 17 по 19 липня.

У перший день таборування відбувся великий фестиваль борщу. Цього разу легендарною українською стравою усіх охочих частували юнаки та дівчата з міста Калуша Івано-Франківської області та Таращі, що на Київщині. Цю акцію вже другий рік поспіль проводить відомий український шоумен, колишній ведучий "Мелорами" Юрась Красюк. Він також висловив думку, що у колі учасників майбутніх фестивалів цього українського наїдку хотів би вітати представників війська.

– Справжній український борщ – це магія. А його приготування – це завжди неповторне та унікальне дійство. Ще з часів служби на флоті пам’ятаю, що у меню військовослужбовців він є одною з головних страв. Хотілося б скуштувати справжнього армійського борщу, такого, яким годують нинішніх захисників Вітчизни. – зазначив ініціатор проекту Ю.Красюк.

Наступного дня курсанти взяли участь у мініфутбольному турнірі на кубок ВГО "Молодий Народний Рух". У ньому брали участь 26 команд з різних куточків країни. Суперники військовим попалися сильні, адже у складі молодіжних команд були гравці, які у складі юніорських збірних захищають кольори відомих українських футбольних клубів. Куранти показали хорошу гру та командну згуртованість, проте поступилися у боротьбі команді геологів з Львівського Національного університету ім. І. Франка. Організатор турніру Петро Рой розповів, що вперше за всю історію подібних таборувань біля підніжжя української Фудзіями, на рівні із хлопцями право називатися майстром шкіряного м’яча виборювали дівчата. Між собою змагалися жіночі команди із Золочева та Сокаля.

У неділю, перед тим як розпочати сходження на головну верхівку Українських Карпат, курсанти провели для охочих глядачів майстер-класи з військової справи. Зокрема хлопці поділилися власними уміннями, як розводити багаття у складних умовах, як по-військовому правильно облаштувати місце для намету, як маскуватися та наводити камуфляж за допомогою підручних засобів.

Штурм Говерли був складним через важкі погодні умови. Практично увесь день над цією горою не розходились хмари і лив дощ. Однак військовослужбовці, які розпочали сходження по маршруту одними з останніх, прибули на вершину одними з перших, дорогою допомагаючи тим, для кого мандрівка крутими схилами Говерли виявилась занадто важкою.



Автор: Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, майор, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)
Обговорити на форумі