друкувати


В небі над Україною безпечно й спокійно

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-20 10:55:02
"За оцінками цивільних та військових європейських експертів, аеронавігаційна система України відповідає міжнародним стандартам і є невід'ємною складовою загальноєвропейської. Подібний досвід цивільно-військової координації в Європі мають Німеччина, Швеція та Польща", - напередодні Дня Об'єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України повідомив генеральний директор "Украероруху", керівник ОЦВС Юрій Чередніченко.

– Невдовзі після створення ОЦВС Україна долучилася до інтегрованої системи первинної обробки планів польотів Євроконтролю. У 2004 році наша країна стала 33-ю державою-членом Європейської організації з безпеки аеронавігації. Завершилась інтеграція до Системи централізованої організації потоків Євроконтролю, – повідомив Чередніченко.

Як він додав, запроваджено правила і процедури гнучкого використання повітряного простору відповідно до вимог європейської Концепції з однойменною назвою. В Україні діє система централізованого метеорологічного забезпечення аеронавігації з використанням супутникової системи SADIS, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

– Усе це сприяє безпечному та ефективному використанню повітряного простору України в інтересах вітчизняних та іноземних користувачів. Зрештою, безпека повітряного руху над Україною – складова міжнародного іміджу нашої держави, ми це добре усвідомлюємо. До речі, загальна довжина міжнародних повітряних маршрутів над Україною становить понад 47 тисяч кілометрів, – підкреслив генеральний директор "Украероруху".

За його словами, на Україну покладено відповідальність за обслуговування повітряного руху над Чорним морем. – Міжнародна авіаційна спільнота високо оцінює потенціал нашої держави у цій сфері. Це нас спонукає до постійного підвищення професіоналізму наших фахівців та всебічного вдосконалення. Нині всі українські спеціалісти, які керують повітряним рухом, володіють англійською, що відповідає четвертому рівню за шкалою ІКАО. Крім того, ми маємо у користуванні найсучасніші системи керування повітряним рухом, – підкреслив Юрій Чередніченко.

Керівник Об'єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України додав, що характерним показником професіоналізму українських авіаційних диспетчерів стала робота з обслуговування літаків НАТО над Чорним морем в рамках операції в Іраку.

– Для нас було новинкою дозаправлення літаків Альянсу, проте ми впоралися із завданням відмінно. Наші авіадиспетчери зазвичай розводять повітряні судна, а в цьому випадку вони мали протилежне нехарактерне завдання - зблизити їх. Це дуже специфічна і надзвичайно складна робота, – зауважив Юрій Чередніченко.

Обговорити на форумі