друкувати


Карпати: Сунуться гори на Акрешори

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-20 10:25:26
Уже майже рік мешканці села Акришори в Косівському районі стурбовані насуванням гір. Після минулорічної повені зсуви на подвір’ях настільки непокоять гуцулів, що ті щодня моляться богу, дивляться на гори та бояться аби земля не засипала будинку.

Люди просто не можуть спати. Гори настільки підступають, що до деяких будинків залишилося менше метра. Акрешорці з-під своїх хат уже звикли вивозити чимало глини та гірської землі.

Однак чиновники, підніматися високо в гори не захотіли, і відповідно, нічого не робиться. Навіть після минулорічної повені. Щоправда тим мешканцям Акрешор, які живуть ближче, таки виплатили компенсацію по п’ять тисяч гривень. А до тих, хто живе дальше, і не дійшли. Сказали, що не можуть і не мають часу. Навіть ООН відмовилася допомогти. Вкладати сюди кошти для міжнародної організації виявилося вкрай безперспективно. Отож гуцули залишилися наодинці зі стихією. Наразі точної площі зсувів ніхто назвати не може. Та й вона щоразу збільшується. Нині під загрозою руйнації опинилося 15 хат.

До речі, вчені вже говорили про зсуви. За словами Едуарда Кузьменка, доктора геолого-мінералогічних наук івано-франківського Національного технічного університету нафти і газу, в 2008-2009 роках на Прикарпатті слід чекати активізації зсувних процесів. Де саме вони будуть, треба добре дослідити та створити систему прогнозування зсувів. Наразі таку систему для Івано-Франківщини вже замовила державна геологічна служба України. Роботи профінансовано. Вони закінчаться у 2010 році.

Тим часом селяни просять виділити їм хоча б по кілька тисяч, аби зробити укріплення, бо за найменшого дощу, чи танення снігу їхні домівки можуть опинитися під землею.

Автор: Наталія ФАРМУС, Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі