друкувати


Російські АПЛ запустили балістичні ракети потай від американців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-17 05:28:31
Навчально-бойові пуски ракет РСМ-54, які 13-14 липня виконали з-під арктичного льоду два стратегічних ракетних підводних крейсера ВМФ Росії, стали справжньою несподіванкою для американців. Принаймні так стверджує джерело в російській розвідці. Однак хвалитися тут особливо нічим. Експерти розповіли газеті ВЗГЛЯД, що такий "таємний" запуск міг привести до самих серйозних наслідків, аж до відповідного ядерного удару.

Район Північного полюсу, з якого стратегічні атомні підводні човни (АПЛ) ВМФ Росії у вівторок виконали два ракетних пуски, став повною несподіванкою для засобів попередження про ракетний напад США і НАТО, передає РІА "Новости" з посиланням на слова високопоставленого джерела в російському розвідувальному співтоваристві .

Два стратегічні атомні підводні човни Північного флоту "Єкатеринбург" і "Брянськ" (проект 667 БДРМ, шифр "Дельфін", за класифікацією НАТО Delta-IV) 13-14 липня виконали навчально-бойові пуски балістичних ракет РСМ-54 з району Північного полюса по полігону Кура на Камчатці по балістичній траєкторії і Чіжа (Біле море) за настільній траєкторії.

"Американська система ПРО, безумовно, зафіксувала самі пуски ракет, однак для них став повною несподіванкою район, звідки були зроблені запуски", - сказало джерело.

Він пояснив, що арктичний район, вкритий паковими (не менше трьох метрів) льодами, куди в розрахунковий час прибули російські стратегічні АПЛ, був закритий для стеження багатоцільовими підводними човнами Північного флоту ВМФ Росії. В результаті у американців відсутня оперативна інформація про перебування в цьому районі російських АПЛ.

На думку військових експертів, такий несподіваний запуск міг привести до самих серйозних наслідків.

"Запуск балістичних ракет без повідомлення американців - це пряме порушення договору СНВ-1, і він може спричинити за собою навіть ноту протесту від американської сторони, оскільки термін дії договору закінчується тільки 5 грудня, - вважає заступник відповідального редактора "Независимого военного обозрения" Віктор Літовкін. - Більше того, "таємний" запуск міг спровокувати конфлікт, аж до ядерного удару".

За словами військового експерта, у американців, як, втім, і у нас, існує система протиракетного спостереження. Вона включає в себе два ешелону: супутниковий та наземний, які фіксують всі запуски балістичних ракет. Вже через 10-15 секунд після старту обчислювальна машина видає оператору траєкторію польоту ракети. "Американці однозначно зафіксували запуск, і, побачивши, що ракета йде на Куру, швидше за все, заспокоїлися", - вважає Віктор Літовкін.

На думку Літовкіна, причини у такого засекреченого запуску можуть бути дві. "Це може бути акт тиску на американців, щоб вони підписали договір СНВ-2, куди перейдуть багато положень з існуючого договору СНВ-1, - вважає Віктор Літовкін. - Іншою причиною може бути звичайне армійське голотяпство: на жаль, рівень підготовки сьогоднішніх керівників Міноборони вкрай низький".

Обговорити на форумі