друкувати


Два роки "фосфорній трагедії": мешканці Львівщини почали хворіти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-17 04:03:30
Два роки тому на Львівщині в районі селища Ожидів сталася одна з найстрашніших аварій в історії України: з рейок зійшли і перекинулися 15 вагонів з жовтим фосфором. Отруйну пожежу намагалися згасити кілька днів, а цистерни піднімали два тижні.

Тоді подію назвали "другим Чорнобилем", але чиновники доводили, що загрози для здоров'я місцевих жителів немає.

Місцева жителька, яке живе неподалік від місця розливу хімікатів, розповіла, що майже всі жителі Ожидова останнім часом багато хворіють.

"У мене постійно болять ноги. А у дітей кашель, як у курців. Доводиться купувати багато ліків, а компенсації нам так і не виплатили. Мого сусіда, який допомагав закопувати фосфор, рік як поховали. На місце аварії ми не ходимо – боїмося", - розповідає пенсіонерка.

16-річна Оксана Сень, також відзначає, що після аварії у селян з'явилися дивні захворювання: "У мами кілька разів на місяць з'являються червоні плями на шкірі, як від кропиви. Чеше, а годин через п'ять проходить. Але чи через фосфор це, я не знаю".

Обережно говорить про зв'язок хвороб з аварією і голова сільради Олександра Шах. За її словами, раніше до них експерти приїжджали не рідше разу на місяць - проводили дослідження ґрунту, повітря, води, але перевищення рівня концентрації фосфору не виявили.

"Після аварії у нас почастішали захворювання легень, діти хворіють по 3 рази на рік. У моєї дитини два рази поспіль була пневмонія. У мене зір упав. Але чи пов'язано це з аварією, я не знаю", - говорить Шах.

У Львівській облСЭС нас запевнили: всі показники в Ожидова в нормі, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі