друкувати


Більше проектів міжнародних і різних

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-17 01:04:23
Вчора в Івано-Франківську відбулося перше засідання обласної координаційної ради з реалізації проекту ЄС ПРООН "Місцевий розвиток орієнтований на громаду". До складу ради увійшли керівники восьми районів, які задіяні в реалізації проектів. У засіданні також взяли участь міжнародний менеджер проекту Джейсінг Сах та старший програмний менеджер Оксана Реміза.

За словами заступника начальника обласного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків Зіновія Мазура, кілька місяців тому було подано 13 заявок та обрано вісім проектів. На сьогодні проекти підтримують обласна та районні влади. Уже й зроблено чимало.

Керівники проекту відзначили досягнення Івано-Франківщини у підтримці ініціатив громад та підтвердили намір шукати можливостей для подальшої співпраці. Учасники засідання також обговорили проблеми, що виникали під час впровадження проектів. Це насамперед недостатня кількість бюджетних коштів для співфінансування, відсутність у громад досвіду співпраці з міжнародними організаціями, неналежне оформлення документації, інертність населення щодо покращення життя у своїх населених пунктах і т ін. Деяким громадам навіть важко було визначитися з пріоритетами. Наприклад що більше потрібно: добудова ФАПу чи заміна вікон у школі. Учасники наради узгодили бачення шляхів подолання цих проблем.

За словами пані Ремізи, в перспективі планується стовідсоткове продовження співпраці органів влади та населення через спільне планування діяльності, затвердження мікро проектів та поширення позитивного досвіду на інші області України. Джейсінг Сах розповів про впровадження проекту у 2009 році. Іноземець відзначив, що все робиться за планом, і він задоволений темпами виконання робіт.

На завершення зустрічі було підписано угоди про партнерство із міжнародним фондом та громадами села Рунгори Коломийського Белелуя і Задубрівці Снятинського районів. Тут планується за кошти проекту відремонтувати місцеві ФАПи. Громада села Сетцева, що на Снятинщині проводитиме заміну вікон в дитсадку, а мешканці селища Брошнів-Осада Рожнятівського району мінятиме вікна у Народному домі.

Загалом на Івано-Франківщини міжнародним проектом буле підтримано 40 громад, які бажають підвищити рівень життя у селах, селищах та містах. Наразі 39 громад вже підготували мікропроектні пропозиції, розробили проектно-кошторисну документацію, затвердили бюджет проектів на зборах. Форуми місцевого розвитку у складі представників органів місцевої влади затвердили пропозиції громад та рекомендували їх до спів фінансування.

Автор: Галина Плугатор, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі