друкувати


В Україну повертається спека

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-16 03:12:21
У другій половині цього тижня повітря в Україні прогріється до 30-ти градусів, а на Півдні та Сході стовпчик термометра може сягнути позначки 38 градусів, обіцяють синоптики.

У Гідрометцентрі пояснюють - чергова спека прийшла до нас з африканського континенту. Синоптики не виключають, що в окремих регіонах може виникнути загроза лісових пожеж.

Наталія Голеня (синоптик Гідрометцентру України): "Стан пожежної небезпеки в лісах зараз не високий, тому що пройшли дощі. І за ці 3-4 дні він не підвищиться до такого рівня, щоб це було вже досить небезпечно, скажімо так. В окремих районах, де досить посушливо ці дощі були нетривалими і незначними, але це буде в окремих районах Півдня-Сходу можлива пожежна небезпека".

Втім спека додає клопоту не лише лісовим господарствам, а й енергетикам. Через масове використання кондиціонерів в офісах і квартирах навантаження на електромережі підвищується. Спеціалісти застерігають, бажання створити собі комфортні умови може призвести до пошкодження електромереж і навіть пожеж.

Найбільші ризики перебоїв з енергопостачанням виникають у старих районах великих міст. Так, наприклад, у центрі Києва деякі електромережі прокладалися ще в 30-ті роки, відтак вони просто не розраховані на великі навантаження.

Юрій Гладишев (перший заступник технічного директора, головний інженер АК "Київенерго"): "Тобто тут треба чітко розуміти, що включення одночасно всіх, особливо в квартирах, коли ми включаємо, скажімо, пральну машинку, посудомийку, 2 кондиціонери, це, звичайно, призведе до перегрузки електромережі, від чого можуть перегоріти електропроводи. Ну дай Боже, щоб просто це відключився автомат. Ну потім вже йде пошкодження кабеля 10 кіловольт, яке призведе до знеструмлення значної кількості споживачів".

Та синоптики втішають - цього разу нам доведеться страждати від спеки не довго. Вже в неділю в західних областях температура почне знижуватись, а після 20-го числа по всій території країни стовпчики термометрів знизяться на 3-6 градусів. Наступного разу спека може повернутися до нас наприкінці місяця , повідомляє 24TV.

Обговорити на форумі