друкувати


Щоби літо не зіпсувати, треба продукти перевіряти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-15 11:56:14
Благодатна літня пора, на жаль, не завжди приносить тільки хороші враження. Адже саме у цей період в Україні частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних з вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води.

Так, зовсім недавно з львівського вокзалу до лікарень міста було шпиталізовано 65 дітей та сімох дорослих, які відпочивали у закарпатському санаторії "Перлина Карпат". А упродовж шостого та сьомого липня до Дрогобицької дитячої міської лікарні, що на Львівщині, доставлено ще більше двох десятків маленьких пацієнтів – відпочивальників із приватного санаторію "Конвалія". У хворих – підозра на ентероколіт, повідомляє центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

Не виключено, що подібні випадки траплятимуться й надалі. Адже, як стверджують в Івано-Франківській обласній санепідемстанції, пік захворюваності на харчові токсикоінфекції щорічно припадає саме на літній період. Висока температура повітря разом з недотриманням технології приготування страв та неправильне їх зберігання стають, як зазначила заступник головного державного санітарного лікаря області Марія Бойко, основними ризикованими чинниками, що призводять до захворювання. Також однією із проблем виникнення харчових токсикоінфекцій є так звані «стихійні» ринки, де харчові продукти , що швидко псуються, реалізуються без належних умов зберігання. Такі продукти, хоч і куплені трохи дешевше, можуть обійтись для вашого здоров'я дуже дорого. Як зазначають фахівці, продукти, які швидко псуються, потрібно купувати тільки в закладах торгівлі, де дотримуються необхідних умов зберігання.

Літній період – це пора активного відпочинку та відпусток. Особливо в цей час більшість громадян полюбляють проводити свій вільний час на лоні природи. Але варто пам’ятати, що окрім оздоровлення та приємних вражень, можна і зашкодити своєму здоров’ю, зокрема споживши неякісну воду чи неякісні продукти харчування. Тільки ретельне дотримання правил особистої гігієни, особливо під час виїздів на природу і під час відпочинку може уберегти людей від харчових отруєнь.

Зокрема, не допускати споживання продуктів, термін реалізації яких минув, не вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди та інші рослини. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід, їх необхідно добре промити питною водою, а для споживання дітьми ще й облити окропом. До речі, як констатують обласні санепідеміологи, з початку цього року на території нашої області зареєстровано вже три спалахи гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 25 осіб, з них 10 – діти.

Обговорити на форумі