друкувати


Український фольк із польським акцентом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-15 11:46:04
Відомий український гурт "Гайдамаки" записали спільний альбом із польським гуртом Voo Voo.

Нещодавно у Польщі з’явився диск великого проекту "Інші звучання" польського культурного інспіратора Мірека Ольшувки: спільний музичний альбом гурту Voo Voo та українських "Гайдамаків". Проект складається із компакт–диска на десять пісень й книжки під назвою Voo Voo ї Haydamaky. Як обіцяють видавці, невдовзі в Україні він вийде лімітованим тиражем.

Співпраця двох гуртів розпочалася два роки на польсько–українському кордоні під час концерту "Європейський міст — Кордон 803". "Гайдамаки" настільки вразили Voo Voo, що невдовзі польські музиканти заявили: "Ця музика геніальна, вона допомогла нам краще пізнати власну музичну культуру". І вже за рік гурти представили публіці спільний матеріал. Незважаючи на різницю у стилі й манері гри, музиканти порозумілися, вклавши у спільний альбом частину своїх уподобань та настроїв. Це добре простежується у пісні "Вавилонська система", що входить до новоспеченого альбому: Voo Voo ведуть тему вокалу з властивими їм експериментами, і на цій основі "Гаймадаки" будують свою музичну етнооболонку, якою, зрештою, просякнутий весь альбом.

Вибір пісень до проекту, за словами "Гайдамаків", не був важким завданням: частка від кожного гурту мала бути співмірна, проте в альбомі все ж таки відчувається більший вплив "Гайдамаків", адже вони внесли старі, але не видані раніше твори. Таким чином, маємо лемківський, буковинський та гуцульський фольклор, частково інтерпретований поляками з Voo Voo. Ключову роль у новому альбомі Voo Voo ї Haydamaky відіграють духові інструменти та акордеон. Коли слухаєш фрагменти цих партій із диску, відчуваєш особливе піднесення, що вже говорити про концерти "наживо" — це взагалі окреме дійство. У даному випадку ми завдячуємо акордеоністу Івану Леньо з українського боку та саксофоністу Матеушу Поспєшальському — з польського. Саме вони створили музику до більшості композицій, які звучать як одна тема, одне дійство, одна мить.

Проект Voo Voo ї Haydamaky, без сумніву — нова сторінка у музичному літописі обох гуртів. Ключова фраза альбому "Як багато рік нам треба перейти" вкотре доводить, як мало ми знаємо про свої надбання і надбання своїх сусідів. Для цього варто заглибитися у спільну роботу Voo Voo і "Гайдамаків", самотужки змірявши глибину рік, які подолали музиканти.

Автор: Мар’яна КРІЛЬ, "Україна молода"
Обговорити на форумі