друкувати


"Енергетичні" гроші на фільм про УПА

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-07-15 11:18:16
Наступного року у рамках відзначення 100 річчя з дня народження публіциста і поета, пропагандиста УПА Михайла Дяченка (псевдо "Марко Боєслав") на широкі екрани вийде документальний фільм про життєвий шлях цієї надзвичайної особистості.

Унікальність творчого процесу полягає в тому, що автором і режисером фільму є депутат обласної ради, історик, почесний член спілки краєзнавців Прикарпаття Зіновій Бойчук, а зйомки здійснює Коломийська телекомпанія "НТК", повідомляє прес-служба ВАТ "Прикарпаттяобленерго".

Фільм про Марка Боєслава – це шість 20-хвилинних серій, відзнятих у художньо-публіцистичному стилі. "З одного боку сцени детально "прив‘язані" до документальних свідчень: ми намагаємось точно відтворити елементи одягу чи озброєння, предмету побуту повстанців", - розповідає Зіновій Бойчук. Зйомки проходили у тих місцях, де воював Марко Боєслав. Навіть вдалось віднайти два бункера, де переховувався поет. До речі, в одному із бункерів Боєслав загинув разом з особистою друкаркою з псевдо "Черемшина". Саме цій дівчині поет присвятив слова пісні "Рости, рости, Черемшино", яка є популярною у народі і сьогодні.

У фільмі режисер використовує багато колядок, пісень, написаних Марком Боєславом. Загалом творчому колективу, який працював над фільмом вдалось інсценізувати події з різних сфер життя повстанця: творчої, пропагандистської, побутової. Найважче вдавалось інсценувати бої. У постановці таких сцен допомагало львівське товариство "Пам’ять". А ось з фінансовою допомогою виникали труднощі. "На жаль, - каже Зіновій Бойчук, у наш час дуже мало людей, які готові підтримувати культурні процеси".

Серед небагатьох хто позитивно поставився до творчого задуму кіноаматорів – ВАТ "Прикарпаттяобленерго". Керівництво компанії вважає, що цей фільм буде цікавим і пізнавальним для різних верств населення: "Ми повинні знати свою історію. І якщо є люди, які з бажанням і любов’ю відкривають нам нові непрочитанні сторінки нашої історії – їх варто підтримати, адже у майбутньому їхня творча праця зробить нас ще трішки багатшими духовно", - говорить голова правління компанії Олександр Бубен.

Обговорити на форумі